Directorul general al CNE Cernavodă, Marian Șerban, a ținut să precizeze că opririle care au avut loc începând din 2016, până în toamna lui 2017, nu au avut impact economic și financiar, de producție sau de securitate nucleară, semnificativ, pentru Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN). El a subliniat că în istoria CNE nu există nicio oprire care să fi afectat populația și mediul.

“Durata opririlor a fost scurtă, dovadă pentru acest lucru fiind factorul de capacitate al ambelor unități care menține și Cernavodă și România pe primul loc mondial. Ceea ce ne-a deranjat, în primul rând, pe noi, a fost frecvența  anormală a acestor  evenimente, într-o perioadă de timp scurtă” a spus Marian Șerban.

După constituirea unei echipe care a analizat, integral și integrat, opririle, s-a ajuns la concluzia că peste 70% dintre opriri, respectiv 7 din 10, au fost generate de o problemă particulară la excitația generatorului Reactorului 1 al Centralei Nucleare.

Sistemul de excitație al Unității 1 a CNE Cernavodă a fost, astfel, schimbat cu unul nou, de ultimă generație, luat de la General Electric. “Un proiect de 20 milioane de dolari care se impunea datorită îmbătrânirii sistemului de excitație, vechi, al Unității 1. La ora actuală, putem confirma că acest eveniment care a determinat această frecvență anormală de opriri la Unitatea 1 are cauze cunoscute, s-au luat măsurile care trebuie și nu se va mai repeta”, a declarat directorul CNE, Marian Șerban, la Cernavodă. (Foto-SNN) 

 

Te-ar putea interesa și: