Aproximativ 30 de milioane de mici vor pune pe grătare românii în mini-vacanța de 1 Mai. Acesta e estimarea făcută de Asociaţia Română a Cărnii (ARC). Specialiștii în domeniu spun că românii preferă în continuare rețeta clasică, un amestec de carne de porc şi vită.
"Din informaţiile primite de la membrii Asociaţiei Române a Cărnii, anul acesta se estimează un consum asemănător cu cel de anul trecut, în jur de 30 de milioane de mici, având în vedere faptul că Paştele Ortodox este foarte aproape de ziua de 1 Mai. Preţurile nu se vor modifica semnificativ faţă de anul trecut, pentru că fiecare companie şi-a evaluat costurile cu mult timp înainte", a declarat, pentru Agerpres, Dana Tănase, director executiv al ARC.
Dacă anul trecut aproape 10% din micii produși în Romțnia au fost vânduți la export, anul acesta cantitatea s-a redus semnificativ, din cauza pestei porcine africane. Pieţele externe tradiţionale rămân în continuare cele din Italia, Spania, Marea Britanie, unde sunt și cele mai mari comunităţi de români. Potrivit datelor statistice, în România, anual, se consumă între 20.000 şi 25.000 de tone de mici. Altfel spus, pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, în fiecare an, mai notează sursa citată. Raportat la populaţia activă, reiese că un român mănâncă, în medie, 40 de mici/an.
Cum au apărut micii
Potrivit Agerpres, care o citează pe șefa ARC, Dana Tănase, istoria micilor începe undeva la sfârşit de secol XIX - început de secol XX, în restaurantul Iordache, supranumit "La o idee", din strada Covaci nr. 3, aflat în centrul istoric al Capitalei, clădire care există şi azi. Se spune că într-una din seri, când bucătăria a rămas fără mațe pentur cârnați, patronul a avut ideea să frigă umplutura ca atare, pe grătar, păstrând, cât se putea, forma și adăugând anumite mirodenii. Gazetarul Nicolae T. Orășanu a botezat preparatele imediat ”mici”, aceștia devenind vedetele localului.