„Rămânem în registrul celor 10-12.000 de cazuri, la vârf, dar acest număr se poate modifica, în perioada următoare. Avem două săptămâni grele, urmând ca după trei săptămâni să vedem efectul celor două săptămâni ca număr de cazuri. Noi sperăm ca acest număr de cazuri să nu crească violent”, a declarant Nelu Tătaru, în interviul pentru Digi24.

Până în prezent, există o creştere moderată a cazurilor de Covid-19, dar și a pacienților  care necesită ventilaţie. Totul depinde, însă, de evoluția focarelor din România și de cei care se întorc din străinătate de sărbători.

„Noi suntem pregătiţi pentru fiecare pas pe care îl trecem. În funcţie de evoluţie, putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc. Noi suntem pregătiţi (…) pentru un anumit număr de cazuri critice. Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa.

Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator. Suntem pregătiţi în acest moment pentru numărul de cazuri pe care îl avem, suntem pregătiţi să facem faţă. Rămâne ca evoluţia, explozia sau nu a unui număr de cazuri critice să ne arate în ce măsură sistemul sanitar vibrează sau ajunge la o saturaţie”, a declarat Nelu Tătaru.

În ce privește capacitate de testare, ministrul susține că aceasta este redusă din cauza lipsei de personal. „În acest moment, noi avem o capacitate de testare până la 4.000 de teste pe zi, în 55 de puncte, dar avem această capacitate dată de aparate, fiecare punct de testare depinde şi de personal.

Clujul de exemplu face 1.000 de teste pe zi, dar sunt spitale judeţene care de-abia au achiziţionat echipamentul necesar, la care chiar dacă capacitatea este de 80 de teste pe zi, nu putem face mai mult de 40-50, având un personal care de-abia se instruieşte”, a explicat Nelu Tătaru.

Până la această dată, la nivel național, au fost făcute 51.802 de teste. Ministrul Sănătății susține că persoanele asimptomatice sunt testate numai dacă ancheta epidemiologică arată că au avut contacte cu persoane infectate. Cât privește tratamentul, cei confirmaţi, dar care nu au simptome, nu sunt trataţi cu antivirale, ci cel mult cu un Paracetamol.

Ministrul susține, însă, că în săptămânile următoare, România va produce un medicament antiviral care există deja pe piaţă şi care se foloseşte în tratarea pacienţilor cu Covid-19.

„La nivel intern sperăm ca începând de săptămâna viitoare, spre sfârşit, să putem produce la Antibiotice Iaşi Plaquenilul”, a spus Nelu Tătaru. Materia primă pentru acesta provine din Asia de Sud-Est, în special din India, unde deja sunt încheiate contracte”.