Câți bani vom scoate în plus din buzunare de la 1 ianuarie

Câți bani vom scoate în plus din buzunare de la 1 ianuarie Întreținere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata acestor facturi. Scumpirea vine ca urmare a unei decizii de ultimă oră luate de una dintre cele mai importante instituții.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a luat hotărârea de a aplica o majorare care vizează tarifele de distribuţie practicate de filialele Electrica cu valori cuprinse între 2,8% şi 6,5%, de la 1 ianuarie 2021, se precizează într-un comunicat al companiei, remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti.

Majorare diferită în funcție de zonă

Majorarea tarifelor se va aplica diferit pentru fiecare zonă a României. Astfel, pentru zona Transilvania Nord, tariful pentru distribuţia în reţeaua de joasă tensiune a fost majorat cu 2,8%, pentru Muntenia Nord, cu 3,2%, iar pentru Transilvania Sud, cu 6,5%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tarifele de distribuţie a energiei electrice vor sta la baza veniturilor din activitatea de distribuţie a energiei electrice realizate de operatorii de distribuţie din cadrul Grupului Electrica în cursul anului 2021, precizează reprezentanţii companiei.

„De asemenea, menţionăm faptul că, având în vedere fuziunea celor trei operatori de distribuţie din cadrul Grupului Electrica, cu data ţintă efectivă 31 decembrie 2020, pentru anul 2021 rămân aplicabile tarifele de distribuţie diferite, aplicabile fiecărei regiuni (Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud)”, se mai arată în comunicat.

Cum se va proceda în cazul consumatorilor casnici

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate se va liberaliza complet, urmând ca ANRE să mai stabilească doar tarifele de distribuţie şi transport al energiei.

CITEȘTE ȘI Veste bună pentru români! Începe Rabla pentru electrocasnice. Cum poți obține un voucher de 500 de lei

În ceea ce privește consumatorii casnici, aceștia vor avea posibilitatea de a încheia contracte cu orice companie care furnizează energie electrică, licenţiată de ANRE, la un preţ negociat direct.

Cum justifică ANRE aceste majorări

„Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2021, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2019”, transmitea ANRE, în urmă cu doar câteva zile.