L-am ascultat pe deputatul PNL Cezar Preda vorbind aseară despre conflictul cu PSD pe tema pensiilor speciale. Era față-n față cu deputata PSD Lia Olguța Vasilescu, un interlocutor deloc comod. Dar abordarea sa francă mi-a plăcut. În esență deputatul PNL, care provine din vechiul PDL, a spus că dacă Ludovic Orban nu iese să explice de ce nu poate majora pensiile cu 40 la sută atunci PNL poate avea soarta PDL și să dispară. Este absolut corect! Cred că orice om rațional înțelege că pensiile nu pot fi majorate cu 40 la sută, în actualul context economic când ne paște o pandemie economică. Am mari îndoieli că ele ar fi putut fi majorate cu 40 la sută și în condiții normale, darmite în zilele noastre. Bomba cu ceas lăsată de PSD ticăie din ce în ce mai tare, termenul de 1 septembrie fiind momentul la care va exploda.

Lumea e sătulă și nemulțumită. Văd cum este adusă mingea pe stadion cu elicopterul la inaugurarea unui stadion dintr-o comună liberală în timp ce șuvoaiele amenință avutul oamenilor, cum un analfabet funcțional dă Bac-ul la 42 de ani, dar este prim-vicepreședinte de filială și responsabil de politicile publice, cum ministrul Grindă, zis  Ștefan (sau invers!) angajează după sistemul PCR (Pile, Cunoștințe, Relații), ca să dau numai exemplele din ultimele 24 de ore. Asta nu-i tot. Vreți să știți care-i starea atmosfera în Ministerul de Finanțe? Vă redau un mesaj primit în urmă cu câteva zile de la un prieten virtual:

“Am vorbit cu foștii mei colaboratori din MFP și mi-au spus că nu sunt încasări la buget, s-au pierdut foarte multe locuri de muncă, economia e la pământ. Nimeni nu mai crede în Covid, ei stau claie peste gramada în birouri, VĂD încasările, VĂD numărul ENORM de șomeri, TOȚI îi injură pe Iohanis, Orban, Cîțu, și îi acuză că sunt la înțelegere cu PSD ca să pună țara la pământ!”.

Nu am nici o îndoială că aceasta este starea de spirit în Ministerul de Finanțe, dar nu numai. Deocamdată starea de revoltă împotriva întregii clase politice nu se vede în sondaje, dând false speranțe liberalilor lui Orban care se văd tot timpul în frunte. Însă ceea ce am învățat în anii de consultanță politică este simplu: nemulțumirea se acumulează precum gazele scăpate într-un subsol de bloc, fiind nevoie doar ca cineva să aprindă întrerupătorul pe scară ca să facă BUM!

Este evident că nu pot fi majorate pensiile cu 40 la sută, dar singura soluție este ca cineva, de preferat Ludovic Orban, să iasă și să explice lucrul acesta cu cifre, tabele, exemple concrete. Eu, dacă aș fi consileirul lui Orban, l-aș sfătui să organizeze o serie de dezbateri publice cu liderul PSD Marcel Ciolacu în care să se confrunte pe aceste teme. Să-l cheme în fața oamenilor, ca să-și poată explica punctul de vedere având în față cel mai mare adversar politic. Pentru că numai o atitudine curajoasă îi poate convinge pe oameni că ai dreptate. Dar trebuie să ai și argumente. Varianta din 2010 în care Președintele ia povara primului-ministru și anunță vestea proastă nu va ajuta PNL. Așa cum nu a ajutat nici PDL. Pentru că singura șansă a liberalilor este să arate că știu CE VOR să facă, nu să ne spună CE NU POT să facă.

În final vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au felicitat ieri. “Evenimentul Zilei” se dovedește a fi unul din reperele de bază ale societății românești, chiar și după 28 de ani.