Editura Evenimentul si Capital

Catedrala Mântuirii Neamului, unica realizare a Centenarului Marii Uniri

Autor: | | 11 Comentarii | 6595 Vizualizari

Catedrala Națională a fost sfințită, ieri, după opt ani de la începerea construcției, de Preafericitul Daniel Patriarhul României, de Sanctitatea Sa Bartolomeu I Patriarhul Constantinopolului, de Înaltpreasfințitul Mitropolit Hrisostom de Patra (Grecia), alături de ierarhii Bisericii Ortodoxe Române. La acest eveniment au participat peste 30.000 de credincioși veniți din toate colțurile țării. Pe lângă pelerinii veniți pentru a lua parte la acest eveniment istoric au participat și înalte oficialități centrale și locale, printre care Premierul României Viorica Dăncilă, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, fostul premier al României Victor Ponta, ministrul Educației Ecaterina Andronescu, Gigi Becali. Președintele României, Klaus Iohannis, nu a participat la slujbă, fiind prezent la Bruxelles

După prima Sfântă Liturghie oficiată în interiorul Catedralei, conform tradiției, credincioșii au putut intra prin Sfântul Altar pentru a se închina și săruta Sfânta Masă, dar și Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei adusă din Grecia și Moaștele Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina. Pelerinii care au trecut prin Sfântul Altar, au primit din partea Patriarhiei Române un mic dar, care are legătură cu Catedrala și Anul Centenarului.

„Este adevărat că, în cursul anumitor etape ale strădaniilor neobosite depuse pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, s-a creat impresia că ridicarea acesteia este imposibilă. Dar, frățiile voastre, ați avut nădejde tare că preaputernica dreaptă a Celui Preaînalt avea să vină, negreșit, în ajutorul strădaniilor sfinte la care nu ați renunțat”, a spus Patriarhul Ecumenic în cadrul slujbei. Patriarhul Daniel și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au participat la acest ritual și speră „ca peste trei ani să revenim la sfinţirea picturii în această catedrală”.

Preafericitul Daniel, patriarhul României, și Sanctitatea Sa Bartolomeu I, patriarhul Constantin

O Catedrală pe terenul a cinci biserici dărmate de comuniști

La finalul slujbei s-a citit Actului de Sfințire, semnat de către toți ierarhii prezenți. În acest document s-a evidențiat importanța Catedralei Neamului, pornind de la Războiul de Independeță și până în prezent. „Împlinind dorința înaintașilor săi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după întronizarea sa ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007), a reluat cu prioritate proiectul Catedralei Mântuirii Neamului și a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie pe amplasamentul din Dealul Arsenalului, la 29 noiembrie 2007, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României”, se arată în actul sfinţirii. Terenul pe care acum s-a construit noua Catedrală patriarhală „este unul pe care au fost nu mai puţin de cinci biserici şi mănăstiri, dărămate de comuniști de-a lungul vremii”, declara în 2007 viceprimarul Răzvan Mungeanu.

Interiorul Catedralei Naționale FOTO: Basilica

Mesajul Președintelui și al Premierului României

Chiar dacă Președintele României nu a putut fi prezent la sfințirea Catedralei, acesta i-a primit sâmbătă pe cei doi patriarhi - Sanctitatea Sa Bartolomeu Patriarhul Constantinopolului și Preafericitul Daniel, Patriarhul României. „Participarea Patriarhului Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, împreună cu ierarhi ai Bisericilor ortodoxe surori, arată legătura profundă care ne uneşte în spiritul credinţei şi al valorilor creştine pe care Biserica le cultivă în societate. Acest locaş de rugăciune ne aduce împreună într-unul dintre cele mai importante momente pentru poporul român: celebrarea Centenarului Marii Uniri”, a fost mesajul Președintelui României.

Sfințirea Mesei Altarului Catedralei Naționale FOTO: Adi Pîclișan

Viorica Dăncilă: „Ne putem mândri”

„Este un eveniment naţional - Catedrala Neamului, Catedrala României, în an centenar. Este o realizare a românilor şi a României, un proiect, un monument cu care ne putem mândri. Şi cred că mândria aceasta nu este a mea ca şi prim-ministru, este mândria pe care trebuie să o poarte în suflet orice român”, a declarat la plecarea de la Catedrală, premierul României Viorica Dăncilă.

Peste 80 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Pe tot parcursul desfășurării evenimentului, s-au acordat peste 100 de îngrijiri medicale, unii dintre credincioși fiind transportați la spital. Majoritatea solicitărilor au fost legate de senzații de amețeală sau probleme ale tensiunii. Ambulanța București și Ilfov, SBIF, a suplimentant numărul personalului și, astfel, nu au existat probleme sau întârzieri în preluarea pacienților.

CTP arunca BOMBA despre Dragnea! De ce s-a dat bolnav tocmai acum?!?

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI