Câte minute ar trebui să stăm la plajă. Expunerea prelungită la soare ar putea avea efecte devastatoare
- Nicolae Comănescu
- 22 iulie 2021, 15:47
Excesul de expunere la razele solare poate să ducă în timp la grave probleme de sănătate, după cum au avertizat specialiștii. Cazurile de cancer de piele s-au înmulțit.
Expunerea prelungită la soare poate să pună mari probleme, unele pe termen îndelungat. Nu este bine să stăm la plajă mai mult de 90 de minute, avertizează specialiștii.
Pielea absoarbe foarte bine energia razelor ultraviolete. Însă, dacă pielea primește prea multă energie, aceasta trebuie să și iasă. Procesul are loc cu pagube biologice.
Expunerea prelungită la soare poate produce efecte devastatoare pentru sănătate
„Bronzul ne protejează un pic. E ca și cum am purta o cremă fotoprotectoare cu un indice de la doi până la patru. E ceva, dar nu ne ajută foarte mult. Dacă exagerăm cu bronzul, intrăm într-o altă situație. În țara noastră, oamenii se și bronzează, se și ard. Recomandarea este ca, dacă vă duceți la plajă, să nu stați într-o zi mai mult de 90 de minute. Un meci de fotbal. Aceste 90 de minute să fie într-un moment bun, când razele UV nu cad în 90 de grade, adică evităm expunerea între orele 10.30 și 14.30. Evităm să primim energia solară în acest interval”, a explicat medicul Sorin Țipilică, pentru stirileprotv.ro.
„Da, dacă stăm la soare, stăm și la căldură. Organismul are nevoie de rehidratare. Când suntem expuși la soare se întâmplă mecanisme biochimice, care ne protejează de razele UV și consumăm energie”, a mai afirmat specialistul.
Doctorul a avertizat că în urmă cu mulți ani, cancerul de piele era o raritate. Acum, cazurile s-au înmulțit dramatic.
„Razele UV consumă sistemele biologice de apărare din piele, antioxidante. De aceea, după plajă trebuie să mâncăm fructe colorate, în special fructe de pădure, că să refacem aceste sisteme de apărare.
Sfaturi pentru a ne proteja de razele soarelui
Și din cauza acestor fenomene, poate trebuie să repetăm cum se aplică crema cu fotoprotecție, ca să ajutăm pielea.
• Se aplică înainte să ieșim în soare. • După ce ieșim din apă, reaplicăm crema. • Dacă transpirăm, reaplicăm crema. • Crema nu se ține în soare, pentru că o degradăm. • 2 linguri de cremă se aplică de fiecare dată, inclusiv pe urechi. • Seara se spală cu apă și săpun, pentru că straturile de cremă lăsate pe piele produc acnee. • Nu vă gândiți să faceți economie la creme de protecție solară, pentru că puteți să căpătați un cancer.
Repetăm aceste lucruri anual, mecanic. Dar la Clinica 2 de dermatologie de la Spitalul Colentina, pe care o conduc, în anii 90 erau puține cancere de piele, acum vedem săptămânal.”