Cătălin Predoiu, despre traficul de persoane și de droguri. De unde vine cel mai mare rău

Cătălin Predoiu, despre traficul de persoane și de droguri. De unde vine cel mai mare răuTraficul de persoane Sursa foto EVZ

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a declarat că traficul de persoane, ca și cel de droguri se întâmplă în Europa. El consideră că parte din rău se datorează toleranței societăților care acceptă aceste fenomene.

Ministrul de Interne a anunțat că poliția a inițiat 126 de acțiuni de mare amploare, în acest an, pentru combaterea traficului de persoane. El a făcut o serie de comentarii pe acest subiect la o dezbatere ocazionată de Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.

Cătălin Predoiu atrage atenția asupra traficului de persoane

Ministrul de Interne atrage atenția că responsabilitatea pentru traficul de persoane și de droguri nu revine doar organizațiilor mafiote. Potrivit lui Cătălin Predoiu responsabilitatea revine, în parte și cetățenilor, societății, care tolerează aceste fenomene. Drept urmare, este nevoie ca guvernele și societatea civilă să combată cele două flagele.

„Dacă vorbim de trafic de droguri sau trafic de persoane, putem da vina la infinit pe cartelurile, eu ştiu, sud-americane sau din alte zone geografice care aduc droguri, trafică persoane şi aşa mai departe. Lucrurile astea se întâmplă în Europa, se întâmplă în ţările noastre şi cred că guvernele, miniştrii, formatori de opinie, societate civilă, trebuie să spună lucrurilor răspicat, parte din rău pleacă din societăţile noastre şi pleacă în forma acceptării unor astfel de fenomen”, a subliniat Predoiu.

Ministrul de Interne spune că riposta la acest fenomen trebuie să fie dat la nivel integrat. Combaterea traficului de persoane trebuie să se facă din mai multe direcții. Activitatea aceasta trebuie să vizeze nu doar combaterea, ci și prevenția, educația, dar și partea de recuperare a victimelor.

„Studiul şi răspunsul la acest fenomen trebuie făcut integrat. Ideea că o singură instituţie sau o singură activitate în combaterea traficului este suficientă e greşită. Combaterea traficului de persoane, ca şi a altor fenomene, trebuie făcută integrat pe mai multe direcţii, din partea mai multor instituţii. Activitatea trebuie să vizeze nu numai partea de combatere, ci şi partea de prevenţie şi de educaţie, dar şi, foarte important, de recuperare a victimelor traficului de persoane”, a afirmat ministrul Cătălin Predoiu.

Predoiu

Cătălin Predoiu. Sursa foto: Facebook

Ministrul de Interne a făcut bilanțul

Cătălin Predoiu atrage atenția că implicarea instituțiilor statului îm combaterea acestui flagel nu este suficientă. Autoritățile trebuie să contribuie cu societatea civilă. El a menţionat că MAI recuperat din activitatea de trafic de persoane aproape jumătate de milion de lei, 300.000 de euro, 77.000 de dolari.

„Nu e suficientă implicarea activităţii instituţiilor de stat. Instituţiile de stat, cum sunt şi instituţiile Ministerului Afacerilor Interne, instituţiile justiţiei, trebuie să coopereze cu societatea civilă, trebuie să coopereze cu familia, trebuie să coopereze naţional şi internaţional cu instituţii similare şi trebuie să-şi adapteze permanent abordarea acestui fenomen, astfel încât răspunsul să fie pe măsura provocării”, a transmis Predoiu.

În acest context, ministrul a prezentat şi o situaţie a acţiunilor  poliției pentru combaterea traficului de persoane. În ultimul an, conform informațiilor prezentate, au fost inițiate 126 de acțiuni de mare amploare. În cadrul acestor operațiuni s-au făcut 600 de percheziții domiciliare și au deschise acțiuni de urmărire penală împotirva a 506 persoane.

„În cadrul acestor acţiuni au fost efectuate 600 de percheziţii domiciliare pentru a identifica traficanţii de persoane, a identifica victime şi a pune în operă acţiunea nu numai de stopare a traficului, dar şi de recuperarea victimelor şi îngrijirea lor, recuperarea lor pe termen mediu şi lung. În urma acestor 600 de percheziţii domiciliare, multiple grupuri organizate au fost destructurate. Sunt în jur de 506 persoane care au fost supuse unor proceduri judiciare de diverse tipuri, 148 au fost arestate preventiv, 83 sunt în arest la domiciliu”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Polițiști criminaliști, Vaslui

Polițiști criminaliști. Sursa foto: Arhiva EvZ

Cătălin Predoiu propune eradicarea acestor fenomene

Ministrul de Interne a mai spus că Europa și Uniunea Europeană nu va fi un spațiu al libertății, securității și justiției cât timp aceste fenomene nu vor fi eradicate. Cătălin Predoiu a arătat că răul pleacă și din societate care acceptă astfel de fenomene.

Cătălin Predoiu susține că fiecare adult are datoria să semnaleze astfel de fenomene când le observă. El îi îndeamnă pe cetățeni să sesizeze poliția sau Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. Astfel, oamenii pot contribui la scoaterea traficanților din societate.

„Nu cere nimeni nimănui pe stradă să-şi rişte viaţa luptând cu un traficant de droguri sau un traficant de arme, dar poate vedea în Poliţie un partener, în Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, un partener. Poate împărtăşi această informaţie, poate coopera în scoaterea din societate, din rândurile noastre a acestor indivizi, care şi-au pierdut complet busola morală sau sunt amorali, pur şi simplu, nu mai văd clar ce este uman şi ce este incompatibil cu demnitatea umană”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

 

 

Revista presei