Cât de nocivă și cât control impune legea austerității prin limitarea cash-ului. Ce riscăm de fapt.

Cât de nocivă și cât control impune legea austerității prin limitarea cash-ului. Ce riscăm de fapt. Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

În legea austerității există și prevederi legat de utilizarea banilor cash. Se limitează exponential folosirea acestora sub pretextul că în acest fel se controlează evaziunea fiscală. Există voci care spun totuși că acest lucru nu este decât o aliniere la ceea ce se dorește la nivel European: o altă formă de control asupra cetățenilor, mai exact asupra banilor lor.

Tranzacțiile cu bani în magazine cash and carry, dar și în magazinele mici, precum și între persoane fizice vor fi limitate. Persoanele fizice care au dat împrumut altor persoane bani cash vor trebui să apeleze la bancă pentru recuperarea lor. Din 2024 sumele care depăsesc 10.000 de lei, nu pot fi returnate în totalitate într-o zi cash.

Ele pot fi returnate doar în cont în totalitate, sau timp de mai multe zile în bani lichizi. Nu trebuie însă depășit plafonul stabilit de lege. Iar din 2025, datoriile peste 5.000 de lei nu pot fi returnate într-o zi cash, doar în cont se face acest lucru. Iar cei care încalcă aceste prevederi riscă amenda cu până la 25% din sumă.

Prețul alimentelor scade, cel al carburanților crește

Prețul alimentelor scade, cel am carburanților crește. Benzina și motorina au trecut pragul de 7 lei. Sursa foto: Dreamstime

Există voci care spun că acest lucru este doar o altă modalitate prin care se impune controlul asupra finanțelor românilor. Practic nimeni nu miscă fără ca statul să știe. Însă lucrurile nu se opresc aici. Multe din magazinele de la țară probabil că vor fi închise. Asta pentru că vor avea un plafon zilnic de bani cash de 2.000 de lei. Ceea ce înseamnă foarte mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

Micile afaceri riscă să fie puse pe butuci din cauza cash-ului, în timp ce controlul impus de stat s-ar înteți

Pe lângă faptul că infrastructura nu permite în multe locuri PiOS uri, există foarte mulți români care nu au carduri. Acest lucru înseamnă că și magazinele, dar și oamenii care vor să cumpere orice trebuie să fie înrolați la bănci. Pe lângă faptul că acest lucru înseamnă o cheltuială în plus pentru români, și un câștig pentru bănci, este din nou o metodă de control, spun anumiți specialiști. Practic nimic nu se întâmplă fără ca toate datele să nu fie înmagazinate într-un sistem.

Iar unii dintre mici afaceriști își vor pierde magazinul pentru că nu își vor permite alinierea la reguli. Toate cheltuielile, toate tranzacțiile, toate operațiunile financiare vor fi sub control. Iar acest lucru se adaugă peste prevederea potrivit căreia la magazinele cash and carry nu se pot cheltui mai mult de 2 mii de lei cash de anul viitor. Și aici amenzile sunt tot de 25% din suma cheltuită, în cazul în care nu ne raliem la prevederea legii. Totuși, specialiștii în drept spun că legea nu ar fi tocmai constituțională. Drept urmare, în perioada următoare este posibil ca ea să fie atacată la CCR.