"Cât de mult mă iubesc?" Narcisismul – soluţie în găsirea unui loc de muncă
- Ana Zid ărescu
- 4 aprilie 2012, 19:05
Secretul unui interviu de angajare reuşit nu depinde doar de cât de mult de place viitorul şef, ci şi de cât de placi pe tine însuţi.
Narcisismul, o trăsătură de obicei negativă şi enervantă, poate fi de mare ajutor în momentul unui interviu pentru un nou loc de muncă. Ideea a apărut în ultima ediţie a publicaţiei “Journal of Applied Social Psychology”.
S-a observant că persoanele narcisiste au înregistrat punctaje mai mari la interviurile simulate special pentru această cercetare, comparativ cu persoanele non-narcisiste. Au dovedit o mai bună încredere în ei, au ştiut să se promoveze mai bine şi să-şi etaleze reuşitele profesionale.
“Interviurile pentru angajare sunt printre puţinele momente în care poţi vorbi frumos despre tine. De fap, asta se şi aşteaptă de la tine. Simplificând ideea studiului: cei care sunt obişnuiţi să facă acest lucru se vor comporta mai bine decât cei care recurg la acest mecanism ocazional”, a precizat Peter Harms, profesor de management la Universitatea Nebraska-Lincoln şi co-autor al studiului.
Narcisiştii au fost şi mai ambiţionaţi, în momentul în care coordonatorul interviului i-a provocat. Spre deosebire de non-narcisişti, care şi-au temperat strategia de auto-promovare, narcisiştii au fost şi mai expresivi. Au ales să vorbească mai repede, au zâmbit interlocutorului, au gesticulat – oferind recutorului imaginea unei persoane sigure pe ea, încrezătoare şi dinamică. “Ei au mers pe principiul: «Ah, vrei să mă provoci? Atunci îţi spun nu doar că sunt bun, ci că sunt grozav»”. Şi, se pare că această strategie a avut rezultate pozitive, convingând angajatorul.
Între timp, persoanele cu o pregătire profesională identică, dar care au ales să fie mai rezervaţi, au luat punctaje mai mici.
Dificultăţi şi pentru angajatori
“Toate aceste concluzii arată cât de dificil este, pentru un recrutor, să conducă un interviu sau cât de mult ne putem înşela asupra imaginii formate la interviu de viitorul angajat. Niciun angajator nu-şi doreşte să aducă în echipa sa narcisişti. Însă, imaginea pe care aceste persoane o vând recrutorului este, deseori, mult mai convingătoare. Apar ca având mai multă încredere în ei şi mai competenţi”, mai spun autorii studiului.
În ceea ce-i priveşte pe recrutori, studiul îi ajută să înţeleagă mai bine strategiile folosite de narcisişti în timpul interviurilor şi să aleagă pe cei mai buni şi mai potriviţi echipei. “Pe ansamblu, nu am găsit probe care să dovedească faptul că narcisiştii sunt mai mult sau mai puţin muncitori. Însă, ceea ce am aflat este că pot fi destructivi atunci când sunt puşi într-o colectivitate. Dacă totul este egal din punct de vedere al pregătirii, cel mai bine ar fi să evitaţi să angajaţi un narcisist”, a mai declarat autorul studiului, Peter Harms.
Care au fost cele mai mari greşeli pe care le-ai făcut la un interviu şi ce crezi că te-a salvat în alte situaţii?