Cât de mult este amenințată România de o criză alimentară: ”Vom avea hrană, dar mai scumpă”

Cât de mult este amenințată România de o criză alimentară: ”Vom avea hrană, dar mai scumpă” Sursa: Arhiva EVZ

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dat asigurări că țara noastră nu va avea probleme cu alimentele. Țara noastră are rezerve suficiente de cereale, dar, prețurile vor crește în perioada următoare.

Una dintre incertitudinile din această perioadă foarte agitată este legată de o posibilă criză alimentară. Provocată de războiul care se duce între Ucraina și Rusia. Pentru a liniști populația, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că nu vor fi probleme de aprovizionare cu cereale. Este adevărat, pe de o parte, prețurile le produsele finite vor fi mai mari.

România este la adăpost de o criză a cerealelor, dar prețurile vor crește

„România nu are motive de îngrijorare. Agresiunea Rusiei în Ucraina a scos de pe piață cei doi mari competitori de pe piața cerealelor. România este unul dintre grânarii Europei. Producem cam 11 milioane de tone de grâu. Avem un surplus ce poate fi capitalizat de fermierii. În perioade de criză, vedem pe bursă prețuri mari.

Acele prețuri de la bursă nu sunt și cele reale. În UE există posibilități de intervenție. Au fost state care au interzis exportul, din intenția de a-și proteja stocurile interne. Avem stocuri asigurate până la noua producție. Românii nu vor muri de foame, dar este posibil să plătească mai mult pentru mâncare. Fermierii români produc, dar avem producție care este vândută la prima mână. Noi punem capital pentru fermieri ca să-și poată stoca producția”, a spus ministrul Agriculturii la Realitatea Plus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ne ajută producția record din 2021, spune ministrul Agriculturii

„Îngrășămintele sunt hrană pentru plante cum este grâul. Iar dacă nu ai, scade producția cu 30%. Avem în depozite aproape două treimi din necesar. Problema este cea a costurilor. Vom avea hrană, dar mai scumpă, pentru că toate costurile pentru fermieri au crescut”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Producția record de cereale de anul trecut, de peste 30 de milioane de tone, este foarte importantă pentru țara noastră, explica, marți, ministrul Agriculturii.

„Nu trebuie să ne facem griji, avem posibilitatea, prin producția internă foarte bună pe care o obținem, să asigurăm o perioadă mai lungă de timp rezervele necesare, astfel încât, în situații de criză, și iată că a apărut o situație de criză, fie să utilizăm aceste rezerve pentru consumul propriu, al populației noastre. E o oportunitate pentru România, care produce mult și poate da la export, va deveni un jucător important”, preciza Adrian Chesnoiu.