Cât de greu este să negociezi cu Vladimir Putin. Dezvăluirile unui fost ambasador al SUA în Rusia

Cât de greu este să negociezi cu Vladimir Putin. Dezvăluirile unui fost ambasador al SUA în Rusia Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Fostul ambasador al SUA în Rusia în perioada premergătoare invaziei în Ucraina a vorbit despre cât de greu este să negociezi cu Vladimir Putin. El a explicat și motivele pentru care liderul de la Kremlin nu va renunța ușor la războiul din Ucraina și susține că SUA trebuie să se pregătească de un război lung între cele două state.

John Sullivan este fostul ambasador SUA în Rusia în perioada premergătoare invaziei ruse în Ucraina. Diplomatul a spus că el este cel care a încercat să negocieze cu oficialii ruși pentru a preveni un război, dar „nu a existat niciun angajament”.

„Au cerut garanții de securitate pentru Rusia, dar nu au vrut să vorbească în mod constructiv despre securitatea Ucrainei. Nu au trecut niciodată dincolo de punctele lor de discuție... a fost o șaradă”, a spus John Sullivan în cadrul unui interviu acordat celor de la BBC.

Fostul ambasador al SUA în Rusia susține că oricât de mult ar fi încercat oficialii americani să vorbească cu Vladimir Putin, acesta „nu a fost interesat să negocieze înainte de război. Încă nu este interesat să negocieze”. Pentru că nu a reușit să ajungă la un acord cu liderul de la Kremlin, administrația lui Biden s-a concentrat pe sprijinul acord Ucrainei și pentru înarmarea armatei din țara invadată. De asemenea, au impus sancțiuni Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marți, 21 februarie, Vladimir Putin a susținut un discurs la Duma de Stat. Liderul de la Kremlin a spus că Occidentul a început războiul și că folosesc Ucraina pentru a încerca să aplice o „înfrângere strategică” Moscovei. Mai mult, Putin susține că Rusia luptă pentru existența sa, nu Ucraina. Președintele Federației Ruse nu a menționat nimic despre evoluția trupelor ruse în Ucraina, dar John Sullivan susține că, în ciuda faptului că nu au înregistrat victorii însemnate, obiectivele Kremlinului rămân aceleași: „de-nazitizarea” și „demilitarizarea” Ucrainei. Diplomatul american susține că se dorește „înlăturarea guvernului de la Kiev și subjugarea poporului ucrainean”.

Vladimir Putin nu va renunța ușor la Ucraina

Fostul ambasador SUA în Rusia susține că liderul de la Kremlin și-a propus să reunească popoarele rusești care au fost separate după prăbușirea Uniunii Sovietice.

„El nu poate avea un guvern ales în mod democratic, în special unul condus de președintele Zelenski, la Kiev. El nu va fi niciodată mulțumit atâta timp cât acel guvern există, deoarece îl consideră o amenințare pentru Rusia și pentru viziunea sa asupra acestui stat rusesc mai mare pe care încearcă să îl creeze”, a explicat John Sullivan.

Diplomatul american spune că, pentru ca războiul să fie oprit, Vladimir Putin trebuie „să fie convins că nu poate câștiga”. Sullivan susține că liderul de la Kremlin „va dubla eforturile până când va fi convins că pur și simplu nu are cum să câștige”. El a subliniat faptul că nu poate spune „cât de semnificative trebuie să fie eșecurile de pe câmpul de luptă pentru ca el să ajungă în acest punct, dar nu este nici pe departe în acest moment”.

John Sullivan crede că Vladimir Putin nu va renunța ușor la Ucraina și are un plan pe timp îndelungat. Diplomatul american susține că nici poporul ucrainean nu se va lăsa înfrânt și nici nu va ierta acestă invazie.

„Poporul ucrainean nu va ierta și nu va uita. Chiar dacă președintele Zelenski ar fi vrut să pună capăt războiului, ar fi vrut să facă concesii teritoriale, practic ar fi vrut să se predea, poporul ucrainean nu l-ar fi lăsat”, a spus fostul ambasador american.

Diplomatul spune că SUA trebuie să se pregătească pentru un război lung între cele două state, acesta menționând că nu se așteaptă ca acest conflict să se încheie în acest an, potrivit bbc.com.