Cât de eficient va fi vaccinul anti-covid în fața noii mutații a coronavirusului

Cât de eficient va fi vaccinul anti-covid în fața noii mutații a coronavirusului

O nouă tulpină a SARScov-2 s-a răspândit în Regatul Unit și în unele părți ale Europei. Sunt însă semne că vaccinurile existente împotriva covid-19 ar putea fi eficiente și împotriva noii tulpini.

Premierul Boris Johnson a implementat un blocaj strict pentru a controla răspândirea virusului, întrucât noua tulpină ar fi fost responsabilă pentru 60% din noile cazuri din Londra, cazuri care aproape că s-au dublat în ultima săptămână.

Johnson a mai spus că varianta pare a fi cu 70% mai contagioasă decât alte variante ale coronavirusului, fiind o formă extrem de transmisibilă a virusului. Deocamdată acest lucru nu a fost confirmat de experimente științifice.

Institutele naționale de sănătate din SUA (NIH) sunt pe punctul de a studia această nouă tulpină în laborator pentru a stabili dacă anticorpii eficienți contra celei mai comune mutații a SARS-CoV-2 rămân eficienți împotriva ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință găsesc noua tulpină de coronavirus extrem de „îngrijorătoare”, potrivit dr. Barry Bloom, profesor de imunologie și boli infecțioase și fost decan la Școala de sănătate publică Harvard. El spune că această nouă tulpină are mai multe mutații care pot schimba comportamentul general al virușilor, ajutând-o să se adapteze și să devină mai rezistentă.

Unde s-a mai descoperit noua tulpină

Așa după cum a anunțat OMS, noua tulpinpă a fost detectată și în Danemarca, Belgia, Olanda și Australia, iar o versiune similară a circulat în Africa de Sud, dezvăluind una dintre mutațiile observate în varianta britanică.

„Dovezile de până acum sugerează că se răspândește cu mai multă ușurință, permițându-i să intre mai ușor în celule”, spune Dr. John Swartzberg, profesor emerit la Universitatea din California-Berkeley. El susține și că „nu există dovezi că aceasta determină o mai mare sau mai mică morbiditate sau mortalitate. ”De asemenea, nu există nicio dovadă până în prezent care să sugereze că nu va răspunde la vaccinuri sau nu va modifica sensibilitatea testelor noastre de diagnostic”, a adăugat exepertul în boli infecțioase.

Directorul executiv al BioNTech, Ugur Sahin, este însă optimist și spune că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer și compania sa va fi eficient în combaterea noii tulpini care circulă în Marea Britanie.

În condițiile în care numărul de spitalizări bate record după record în America, această nouă tulpină este deosebit de îngrijorătoare, deoarece lucrătorii din domeniul sănătății sunt deja copleșiți. „Ne apropiem de o criză spitalicească în multe state și asta înseamnă că vom trimite oamenii să moară acasă”, a spus Bloom. „Ceva ce nu mi-am imaginat că aș putea vedea vreodată în Statele Unite”, adăugat el.