Cât de aproape este România de o nouă stare de urgență? Totul se decide curând
- Andrei Calin
- 22 octombrie 2020, 11:01
Dacă se va menține trendul ascendent al pandemiei, românii vor suporta din nou corvoada.
Un nou record negativ înregistrat în România, cu ocazia publicării cifrelor oficiale de către reprezentanții Grupului pentru Comunicare Strategică. Astfel, au fost înregistrate , 4.848 de noi cazuri, dintr-un record de teste de 37.025 - 22.388 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.637 la cerere.
Țara noastră se menține pe un trend ascendent și nu ar fi exclus ca în viitorul apropiat românii să fie supuși din nou unei noi izolări, în cazul în care ar fi declarat, din nou, starea de urgență, la fel ca în primăvară, Doctorul Ioan Ștefan este de părere că, deocamdată, nu este necesară carantina totală, dar se impune aplicarea măsurilor stabilite.
„Se poate lua în calcul”
„Nu aș zice că se impune acum un lockdown. Măsurile auxiliare care au fost luate, pot să acționeze eficient. Este foarte important însă ca aceste măsuri să fie și respectate. Mai degrabă, eu aș zice că aici trebuie acționat, pentru aplicarea fermă a măsurilor.
Dacă nu vor fi rezultate vizibile ale acestor măsuri, probabil că se poate lua în calcul și o astfel de măsură care este foarte drastică și cu consecințe economice și sociale de asemenea, greu de evaluat”, a declarat medicul Ioan Ștefan la B1 TV.
Rata mare s-a înregistrat în weekend
„Contează foarte mult și cât de extinsă este testarea și care este plaja populațională căreia i se adresează. Rata de pozitivare este importantă, dar mai ales rata pentru ultimele 14 zile, este cea mai ilustrativă pentru ceea ce se întâmplă. Rata de pozitivare mare s-a înregistrat în special în weekend, când adresabilitatea populației pentru testare scade și de regulă, se adresează pentru efectuarea testării cei care au într-adevăr simptomatologie”, a mai afirmat doctorul.
Până acum, două județe au depășit indicele de trei infectări la mia de locuitori. Este vorba despre Alba (un indice de 3,26) și București (3,25) care se află în scenariul roșu, potrivit datelor oferite în ultimele două săptămâni.
În această ierarhie se mai regăsesc, în ordine: Bacău (2,29), Brașov (2,09), Cluj (2,3), Mureș (2,15), Sălaj (2,4), Teleorman (2,06), Timiș (2,22) și Vâlcea (2,49).