Alt pericol major în Bucureşti din cauza Covid-19! Haosul bate la uşa fiecăruia
- Daniel Magureanu
- 20 octombrie 2020, 11:13
Autorităţile locale din Bucureşti sunt în alertă după informarea lansată recent de reprezentanţii Sindicatului Europol.
Într-un comunicat de presă, sursa citată a dezvăluit că luni, 19 octombrie 2020, s-a ajuns la 150 de polițiști din București depistați cu Covid-19.
Aceasta este evidenţa valabilă de la debutul pandemiei în Capitală şi până în prezent conform mai-marilor din Sindicatul Europol.
Dacă situaţia se agravează, pe străzi vor exista mai puţini poliţişti într-un moment în care Capitala are nevoie mai mult ca oricând de respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei de coronavirus.
Sindicaliştii cer măsuri suplimentare pentru poliţişti, în tentativa de a limita numărul de cazuri noi de infectare cu Covid-19 în rândul acestora.
Poliţiştii, prezenţi în prima linie
La fel ca medicii, şi poliţiştii reprezintă una dintre cele mai expuse categorii în acest context pandemic, în care numărul cazurilor noi de Covid-19 este în creştere.
De altfel, aceasta este tema principală inserată în comunicatul de presă remis recent de Sindicatul Europol.
„Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sunt pe zi ce trece tot mai expuși la infectarea cu noul coronavirus, numărul cazurilor de infectare din această lună ajungând la 150 de polițiști care au acționat în prima linie.
Situația este destul de critică la nivelul secțiilor de poliție, acolo unde s-au creat focare de infecție, iar tocmai cei de care Ministerul Afacerilor Interne are nevoie mai mult ca oricând în aceste momente ale pandemiei, intră în carantină sau se infectează ca urmare a răspândirii a virusului”, arată sursa citată.
Focare de Covid-19 în secţiile de Poliţie
„La nivelul Poliției Capitalei avem deja multe Secții de Poliție unde au izbucnit focare Covid, aici numărându-se Secția 13 cu 12 cazuri, Secția 12 cu 6 cazuri, Secția 26 cu 4 cazuri, Brigada Rutieră cu 8 cazuri și Structura Financiară cu 6 cazuri.
De asemenea, virusul a ajuns și la Poliția de Frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă, acolo unde 4 polițiști de frontieră au fost testați pozitiv.
Chiar dacă săptămâna trecută, MAI și Ministerul Sănătății au emis o dispoziție comună cu privire la măsurile pentru prevenirea transmiterii virusului, multe dintre măsuri fiind preluate din solicitările trimise de Sindicatul EUROPOL, acestea nu vor limita foarte mult riscul de îmbolnăvire, atâta timp cât colegii noștri nu vor fi testați periodic, ținând cont de rolul pe care îl au aceștia în prima linie”, se mai precizează în comunicat.
Apel către şefii de inspectorate
Mai departe, Sindicatul Europol a atras atenţia celor care au la rândul lor un rol foarte important în luarea deciziilor:
„Fără această măsură, riscul este iminent pentru că cifra infectărilor crește de la o zi la alta.
Așteptăm ca fiecare șef de inspectorat de poliție din țară să dea dovadă de responsabilitate, să citească și să înțeleagă în mod corespunzător prevederile dispoziției comune ce a fost transmisă în teritoriu, astfel încât să evalueze rapid riscurile de infectare a personalului, pentru ca ulterior la nivelul MAI să fie dispuse măsuri în vederea punerii în aplicare a aspectelor pe care organizația noastră le-a solicitat privind testarea periodică a angajaților aflați în prima linie. Viitorul ne aparține!”