Castelul din Zau de Câmpie a fost scos la licitație. Prețul de pornire este de 1,2 miloane de euro

Castelul din Zau de Câmpie a fost scos la licitație. Prețul de pornire este de 1,2 miloane de euro Castelul din Zau de Câmpie. Sursa foto: Wikipedia

Castelul din localitatea Zau de Câmpie, județul Mureș, ridicat la începutul secolului XX, la comanda unui diplomat din imperiul austro-ungar, a fost scos la vânzare. Pentru că stă să se prăbușească iar statul, în proprietatea căruia se află, nu are bani nici măcar să îl conserve, s-a decis scoaterea lui la licitație, prețul de pornire fiind de 2,1 milioane de euro.

Statul nu are bani pentru castele

Castelul care a fost construit de diplomatul Istvan Ugron a avut o istorie zbuciumată. A fost confiscat de comuniști și transformat de-a lungul timpului în te miri ce. Centru de colectare și depozitare a cerealelor, școală și centru de plasament.

În anul 2015 Castelul a fost declarat monument istoric. Însă, din cauza faptului că nu sunt bani pentru renovare, autoritățile statului român au decis să îl scoată la vânzare. 

Ötvös Kopány, director al Muzeului Județean Mureș, spune că statul nu are bani de renovări, întreținere și administrare de castele. ”Muzeul nu are capacitatea financiară și scopul de a administra castele. Cea mai bună soluție este intrarea lui în circuitul turistic cu condiția de a fi renovat respectând Legea privind protejarea monumentelor istorice”, declară Ötvös Kopány 

Ne puteți urmări și pe Google News

Localnicii vor să îl vadă în circuitul turistic

El mai spune că, până în prezent, muzeul a investit mai mult de 600.000 de lei pentru acoperiș și pentru consolidarea unor ziduri care stătea să se prăbușească. Deși castelul a avut mai multe destinații și-a totuși păstrat structura, drept pentru care i se spune și Castelul ”Calendar”.

Localnicii sunt de acord cu vânzarea castelului deoarece proprietarul ar putea avea grijă de el și ar putea să îl introducă în circuitul turistic. 

Chiar și în starea în care se află Castelul este vizitat de 100-150 de persoane pe an de turiști care vin din aproape toată țara. Vânzarea castelului va fi condiționată de includerea lui în circuitul turistic, orice altă destinație fiind exclusă din start.

Castel scos la licitație

Castelul se află într-o avansată stare de degradare

Un alt castel din Alba a fost salvat

Un castel de genul acesta, vechi de 400 de ani, din județul Alba, a fost salvat fiind cumpărat de un om de afaceri. Este vorba de castelul Bethlen-Haller, construit în stil renascentist francez, după modelul unui castel din Valea Loirei. 

Claudiu Necșulescu, un proprietar castel este de părere că ”Cel mai important lucru este să îți dorești să redai prezentului trecutul în mod curat și sincer. Estimăm că pe an peste 10.000 de persoane ne trec pragul, primele investiții au început în anii 2000 și sunt continue".

Nici acest castel nu a avut o soartă mai blândă. în doar o jumătate de secol a fost donat, pierdut la cărți, moștenit și naționalizat.