Case de tip familial construite, la Constanța, pentru copiii din centrele de plasament

Case de tip familial construite, la Constanța, pentru copiii din centrele de plasament

Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, este județul cu cele mai multe proiecte depuse și aprobate pentru procesul de dezinstituționalizare a copiilor din centrele de plasament. Mai multe centre de plasament vor fi închise, urmând ca cei peste 400 de minori să fie reintegrați în familiile lor, preluați de asistenți maternali, dați spre adopție sau repartizați în locuințe protejate, de tipă familial.

Ultimul proiecte semnat de Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (DGASPC) este contractul de finanțare privind "Închiderea Centrului de Plasament “Ovidiu”, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în valoare de peste 4,5 milioane de lei, prin Programul Operațional Regional. “Pentru închiderea Centrului de plasament „Ovidiu” deja am început procedurile de achiziție pentru lucrările de construire a două locuințe protejate, a câte 16 locuri, la Medgidia și reabilitarea unei clădiri pentru înființarea unui centru de zi, cu 30 de locuri, pentru consilierea tinerilor. Construcțiile trebuie finalizate la un an de la începerea lucrărilor”,  a declarat directorul DGASPC, Petre Dinică.

El a menționat că DGASPC Constanța are patru asemenea proiecte privind închiderea centrelor de plasament, iar pe Programul de Interes Național, cinci proiecte, acestea din urmă privind construirea de locuințe protejate în județul Constanța, la Chirnogeni, Nicolae Bălcescu, Topraisar, Băneasa și Medgidia. “Noi avem în centrele de plasament peste 400 de copii, parte din ei fiind în acest proces de dezinstituționalizare.O parte vor merge acasă , vor fi reintegrați în familia lor, sau în familia lărgită. Pentru cei care nu pot fi  reintegrați am identificat asistenți maternali, care vor fi pregătiți în cadrul unui alt proiect, în parteneriat cu ANPDCA. Iar pentru cei care nu pot merge nici în asistență maternală pregătim acele căsuțe de tip familial”, a precizat Petre Dinică.

Directorul DGASPC Constanța a confirmat însă se întâmpină mari dificultăți la reintegrarea unora dintre copii: “Cei care au venit în sistem din cauza abuzurilor, neglijenței sau dezinteresului pe care l-au manifestat părinții și îl manifestă în continuare, nu putem face reintegrarea în familia din care provin. Încercăm în familia lărgită. De multe ori, îmi pare rău să o spun, rudele nu sunt doritoare să îngrijească acești copii. Pentru aceștia încercăm să merge cu ei în asistență maternală sau, dacă nu se poate acolo, în căsuțe de tip familial”. Petre Dinică a ținut să precizeze că o parte din copiii instituționalizați merg spre adopție, DGASPC deschizând deja procedurile în acest sens. Centrele de plasament care se închid vor fi reabilitate și vor fi transformate în centre de zi de recuperare sau de consiliere pentru părinți și copii.

Ne puteți urmări și pe Google News