Căsătoria dintre un bărbat și o femeie, lăsată moștenire viitorului Legislativ
- Razvan Gheorghe
- 27 mai 2016, 00:00
Iniţiativa cetăţenească de schimbare a Constituţiei, în sensul defi nirii căsătoriei ca uniune între o femeie şi un bărbat, depusă la Senat, va fi luată discuție abia la anul. Aleșii sunt ocupați acum cu alegerile locale, iar în următoarea sesiune cu cele parlamentare
Coaliţia pentru familie a depus, luni, la Parlament, cele trei milioane de semnături pentru revizuirea Constituţiei, în sensul interzicerii căsătoriilor între homosexuali. Iniţiativa prevede că „definiţia căsătoriei este uniunea liber consfinţită dintre un bărbat şi o femeie”. Aflaţi în plină campanie electorală, politicienii – indiferent de culoarea politică – nu manifestă nici cel mai mic interes pentru acest demers. Potrivit surselor EVZ, după locale, partidele intenţionează să tărăgăneze dezbaterea şi să o paseze, drept „moştenire”, viitorului Legislativ.
Un camion plin cu semnături
„Coaliţia pentru familie” a transportat cutiile cu listele cu un camion, pe care l-a parcat în curtea Palatului Parlamentului. „Reprezentăm trei milioane de români care doresc ca familia să fie formată din un bărbat și o femeie. Nu este împotriva a nimic, acest act este doar pentru familia tradițională, care poate aduce pe lume copii”, a spus actrița Alina Toma.
FOTO: Cutiile de semnături au fost însoțite de o scrisoare de 300 de metri, semnată pe treptele Senatului de mai mulţi voluntari ai Coaliţiei pentru familie
Lider PSD: „Prin Parlament bate vântul!”
Pentru a afla ce cred politicienii despre iniţiativa Coaliţiei, EVZ a contactat o serie de lideri ai grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor. Fără nicio excepţie, aceştia au declarat că nu ştiu mai nimic despre acest demers. „Nu știam că listele de semnături au fost depuse la Parlament. La grupul PSD nu am discutat niciodată această problemă şi nici nu o vom face săptămânile acestea. Ne aflăm în plină campanie electorală şi toţi colegii sunt plecaţi în teritoriu. Eu am trecut luni şi marţi prin Parlament, dar bătea vântul pe acolo”, ne-a declarat Florin Pâslaru, liderul deputaţilor PSD.
Dezinteresul PNL și al UDMR
Şi liberalii privesc cu dezinteres iniţiativa „Coaliţiei pentru familie”. „Nu am văzut documentele depuse. Suntem în campanie electorală, nu am avut timp. La grupul PNL nu am discutat niciodată despre aceast demers”, a precizat Eugen Nicolăescu, liderul deputaţilor PNL. La rândul lor, udemeriştii nu fac notă discordantă. „Nu ştiam că iniţiativa „Coaliţiei pentru familie” a ajuns în Parlament. Eu sunt în teritoriu, particip la campanie. În UDMR nu s-a discutat despre asta”, a precizat Marton Arpad-Francisc, viceliderul deputaţilor Uniunii.
Remus Cernea se opune
Contactat de EVZ, deputatul neafiliat Remus Cernea a criticat iniţiativa „Coaliţiei pentru familie”. „Problema presupune două aspecte, de factură legală şi morală. Legal, demersul intră în coliziune cu articolul 152, punctul 2, din Constituţie, privitor la limitele revizuirii. Revizuirea nu poate provoca restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Totodată, articolul 148, punctul 2, spune că tratatele UE semnate de România au întâietate în faţa prevederilor contrare din legile româneşti.Demersul Coaliţiei este neconstituţional”, susține Remus Cernea, care vrea recunoașterea parteneriatului civil atât pentru heterosexuali, cât și pentru persoane LGBT.