Casanova, un armăsar trist şi cu psihicul înfometat

Casanova, un armăsar trist şi cu psihicul înfometat

Seducătorul, infailibilul, incredibilul Casanova, cel care s-a iubit cu 122 de femei, conform propriei declaraţii, nu prea era cum părea!

Cel puţin aceasta este părerea actorului şi scriitorului britanic Ian Kelly, care în cartea numită chiar aşa - "Casanova" - oferă o nouă imagine a voracelui cuceritor, relatarea sa fiind bine documentată, într-un stil realist şi, pe alocuri, cu umor.

Kelly încearcă să impună ideea revoluţionară că Giacomo Casanova nu este doar greşit înţeles ca amant, ci reprezintă mai mult de-atât! Volumul traversează cu graţie poveştile cu ospăţuri bogate, orgii, ori umflarea de prezervative englezeşti din intestine de oaie legate cu o panglică trandafirie şi deapănă însufleţit o altfel de poveste.

Casanova a fost lingvist, scriitor, libretist, poet, filosof, notar, traducător, avocat, ofiţer în armată, gurmand, duelist, tămăduitor, matematician, bibliofil, director de teatru, spion, matematician, violonist, cabalist... Aproape că uiţi de "fustangeala" pe care el o ridicase la rang de artă, poate mai mult ca să ascundă ce era şi ce făcea de fapt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă este să ne depărtăm puţin de cartea lui Kelly şi să ne luăm chiar după memoriile lui Casanova, el nu prea a avut succes cu multele sale profesii, fiind de fapt, toată viaţa, un şarlatan înglodat în datorii. A lăsat în urma lui opt copii şi nu mai puţin de 11 accese de boli venerice.

Nebunie totală

În timpul şederii la Paris, Casanova a lucrat ca director al loteriei franceze şi a devenit milionar aproape peste noapte. Ani la rând a fost un sfetnic de nădejde al marchizei d'Urfe, una dintre cele mai bogate femei din Franţa. Încrederea ei în Casanova s-a risipit, în cele din urmă, când a dat greş ultima încercare a acestuia de a o ajuta să... se reîncarneze!

Casanova i-a spus că acel ritual complex impunea ca marchiza să-şi dea naştere sie înseşi, după ce ar rămâne gravidă cu el prin trei orgasme consecutive. În ciuda faptului că pregătise o dansatoare goală drept decor pentru ceremonie, Casanova a recunoscut că a mimat două dintre orgasme, iar marchiza de 63 de ani n-a reuşit să dea naştere nimănui, cu atât mai puţin sie înseşi! Casanova a fugit din Franţa dezonorat, iar Kelly nu putea rata relatarea acestei nebunii totale în stil Casanova, chiar dacă a dorit, în cele din urmă, să îl înfăţişeze altfel.

A murit în fotoliu

În relatarea lui, Kelly face o inedită analiză a libertinajului lui Casanova: "aparenta lui compulsie sexuală poate fi explicată mai puţin prin apetit şi prilej, cât mai degrabă printr-un psihic deteriorat sau înfometat, care îşi găsea alinarea doar în senzualitatea sociabilă".

Încearcă să pătrundă dincolo de "suprafaţa" lui Casanova, de exemplu zugrăvind un extraordinar portret de amant îmbătrânit înainte de vreme, atât fizic, cât mai ales psihic.

"Ştiam că la vîrsta de 38 de ani începusem să mor", scria Casanova, citat bineînţeles de Kelly. Începuse să-şi spună "Chevalier de Seingalt" fără nici un motiv anume şi, de fapt, a mai trăit încă 35 de ani. În ultimii 14 a fost bibliotecar la castelul Duchov din Boemia, unde lucra pentru un coleg cabalist, contele Josef Karl Emmanuel von Waldstein. Aceasta s-a dovedit a fi cea mai stabilă slujbă pe care a avut-o vreodată, deşi o detesta. Însă tocmai în acest loc, unde n-avea mai nimic de făcut, s-a apucat să-şi scrie memoriile pentru propriul amuzament.

A murit în 1798, aşezat în fotoliul său, cu mii de pagini autobiografice în jur. Nu se ştie unde a fost înmormântat, dar fotoliul există şi astăzi.

Autor de SF

Prinţul Charles Joseph de Ligne, marele prieten al lui Casanova din ultimii săi ani "a citit câteva schiţe iniţiale ale operei amicului său" - scrie Kelly, remarcând că "nu putea să citească nici măcar un capitol fără invidie, amuzament, uluire sau vreo erecţie"!

La moartea lui, pe lângă operele deja publicate - printre care se afla un roman SF în cinci volume, o istorie a Poloniei, o traducere a "Iliadei" şi un tratat în care îl contestă pe Voltaire -, Giacomo a lăsat în urmă, conform lui Kelly, "1703 de scrisori, 50 de schiţe de daloguri, 150 notiţe, 67 de elemente tipărite, 390 de poezii, precum şi aproape 500 de pagini de scrieri neclasificate; peste 3.000 de pagini de manuscris ale diferitelor sale lucrări neterminate, la care se adaugă memoriile, care cuprindeau aproape 4.000 de pagini în format folio şi care existaseră odinioară în multiple versiuni copiate de mână".

Critica spune că cititorii pot simţi, datorită viziunii scriitorului britanic, cum acest cuceritor "este catapultat direct într- o altfel de istorie", căpătând astfel un fel de nemurire pe care nici măcar el nu şi-ar fi închipuit- o vreodată.

ÎNCEPUTURI

Copilăria

Născut în Republica Veneţiană în 1725, Casanova a fost primul fiu al Zanettei Farussi, o actriţă cunoscută sub numele de La Buranella, şi al soţului ei, Gaetano Casanova, actor şi dansator, deşi Casanova a susţinut că tatăl său adevărat a fost aristocratul veneţian Michele Gramani. Zanetta era o actriţă de comedie foarte populară, cu o viaţă amoroasă presărată cu copii din flori.

Bolnăvicios în copilărie, micuţul Giacomo a fost crescut de bunica lui. Când a împlinit vârsta de nouă ani, el a fost expediat la Padova la şcoală şi lăsat într-un han plin cu păduchi.

Casanova a păstrat toată viaţa un gust amar faţă de mama lui, scriind în memoriile sale că "s-a descotorosit de mine".

O fetiţă pe nume Bettina, cu câţiva ani mai mare decât el, va fi cea care va aprinde în inima băiatului "primele scântei ale unui sentiment care a devenit ulterior pasiunea care mi-a guvernat viaţa", după cum va nota însuşi Casanova". <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UT3GepEd-vE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Aparenta compulsie sexuală a lui Casanova poate fi explicată printr-un psihic deteriorat sau înfometat..." IAN KELLY, scriitor