Evenimentul Zilei > Actualitate > Casa lui Elie Wisel, din Sighetu Marmației, a fost profanată de autori necunoscuți
Casa lui Elie Wisel, din Sighetu Marmației,  a fost profanată de autori necunoscuți

Casa lui Elie Wisel, din Sighetu Marmației, a fost profanată de autori necunoscuți

Mesajele antisemite dovedesc faptul că cel care a scris acele cuvinte, este un om care nu cunoaște istoria uneia dintre cele mai mari personalități ale lumii, care s-a născut la Sighetu Marmației.

Sâmbătă dimineața, pe casa memorială Elie Wisel au putut fi citite trei expresii jignitoare la adresa marelui om de literatură, care a avut de înfruntat în lunga lui viață chiar și ororile fasciste de la Auschwitz.

Elie Wiesel s-a născut în anul 1928, la Sighetu Marmației, iar la vârsta de 15 ani a fost ”internat” la Auscwitz, alături de toți membrii familiei sale. Mama și sora mai mică a laureatul Nobel au fost exterminate de naziști. El a fost eliberat în aprilie 1945, de Armata Roșie. Potrivit propriei biografii Elie Wiesel a lucrat la o fabrică de armament în cadrul lagărului Auschwitz 3, după care, la final de război, a fost obligat să mărșăluiască în celebrul marș al morții, în cursul căruia evreii de la Auschwitz au fost transferați, pe jos, la Buchenwald. În acest marș, mii de evrei au murit din cauza condițiilor grele, între care și tatăl lui Elie Wiesel.

În anul 1986, Wiesel a fost primit premiul Nobel pentru pace. A publicat 57 de cărți, unele dintre ele despre perioada petrecută în lagărul de concentrare, iar în anul 2001 a fost primit în Academia Americană pentru Artă și Literatură.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.