Casa cu zero emisii

Casa cu zero emisii

Britanicii construiesc "eco-orasele" de maxima eficienta energetica.

Casa Sigma este un prototip de locuinta familiala care incorporeaza multe facilitati ce permit economii energetice substantiale, proiectul fiind primul care va fi certificat drept „aproape complet nepoluant”. Potrivit cotidianului britanic „Daily Telegraph”, incepand cu anul 2016, toate locuintele noi din Marea Britanie trebuie sa se conformeze standardului „zero emisii” pentru a fi scutite de plata unei taxe de mediu.

Viitorul premier britanic Gordon Brown a anuntat saptamana trecuta un plan de construire a unor „eco-orasele” de 20.000 de case similare cu Sigma. Potrivit unui nou standard national adoptat in luna aprilie in Anglia, cladirile noi vor fi evaluate si din punctul de vedere al eficientei energetice, urmand a fi cotate cu stele si taxate invers proportional cu numarul acestora.

Casa Sigma, proiectata de firma de arhitectura PRP si construita de Grupul Stewart Milne, a fost cotata cu cinci stele dintr-un maximum de sase. In clipa de fata, ea poate fi vizitata in incinta unei expozitii de constructii avansate din Watford, Hertfordshire. Cladirea cu patru niveluri (cel de-al patrulea fiind minuscul) este construita pe o structura din lemn.

Ne puteți urmări și pe Google News

Energie solara si consum redus de apa Energia folosita pentru incalzire si apa calda curenta este asigurata in totalitate de panouri termice solare, dublate de panouri fotovoltaice care genereaza si electricitate. Poseda un sistem de reciclare a apei uzate, provenita de la dus, baie, toaleta si lavoare, precum si unul de colectare a apei de ploaie. Instalatia sanitara este special conceputa sa minimizeze consumul de apa.

Casa, cu o suprafata locuibila de 110 metri patrati, este construita pe sistemul „plan deschis”, permitand separarea parterului si utilizarea acestuia fie ca apartament distinct, fie ca birou sau atelier. Acest prototip va fi disponibil pe piata in maximum cinci ani, a apreciat patronul firmei constructoare, Stewart Milne.”Este mai degraba un exercitiu de ceea ce poate fi realizat, iar experienta acumulata din acest exercitiu va fi incorporata in casele pe care speram sa le construim in viitor”, a spus Milne.

El a investit milioane de lire sterline intr-o linie de productie a panourilor folosite la imbracarea cladirilor. Designul modular, prefabricat cu tot cu ferestre „la gata”, mai inseamna si ca astfel de constructii pot fi ridicate rapid, la costuri sensibil mai scazute decat „traditionalele” case cu ziduri de caramida.

„Un sfert din emisiile de dioxid de carbon provin de la casele noastre. Iata de ce este nevoie de o revolutie a modului in care proiectam si construim locuinte”, a declarat ministrul pentru locuinte Yvette Cooper, care s-a aflat la ceremonia in cadrul careia casa Sigma a primit certificatul de cinci stele.