Cartoful mai avea necunsocute. Un om de știință a descoperit noi beneficii
- Dosofteea Lainici
- 8 martie 2025, 19:09

Cartofii, adesea înțeleși greșit ca fiind carbohidrați, pot juca un rol în pierderea în greutate și în îmbunătățirea rezistenței la insulină, în special pentru cei cu metabolism deficitar al glucozei. Cercetările efectuate de Candida J. Rebello, profesor asistent și director al programului de nutriție și boli cronice de la Pennington Biomedical Research Center, arată că oamenii pot fi ajutați să își gestioneze sănătatea prin încorporarea mai multor cartofi în dieta lor.
Cartofii au o densitate energetică scăzută, ceea ce înseamnă că sporesc volumul alimentelor fără a contribui cu energie sau calorii. Prin înlocuirea a 40% din carnea sau peștele din rețetele originale cu cartofi, pierderea medie în greutate a fost de 5,6% din greutatea corporală sau 5,8 kg în opt săptămâni, iar rezistența lor la insulină s-a îmbunătățit. Participanții au raportat că s-au simțit sătui chiar dacă a fost redus aportul energetic.
Cartoful, noi beneficii descoperite de un om de știință
Densitatea energetică se referă la cantitatea de energie dintr-o anumită greutate de aliment sau la kcal/g de aliment. Menținerea dimensiunii porțiilor, reducând în același timp conținutul energetic, se aplică unei game largi de modele alimentare. Restricția calorică reduce aportul alimentar, dar semnale interne și externe puternice influențează reglarea echilibrului energetic sub nivelul nostru conștient. O dietă cu densitate energetică scăzută le permite oamenilor să mănânce mai puțin fără o restricție calorică conștientă, iar porțiile sunt mari și satisfăcătoare.

Cartofi prăjiți. Sursa foto: Pixabay
Cartofii sunt unul dintre cele mai populare alimente din lume, oferind nutrienți esențiali fără prea multe calorii. Cu toate acestea, studiile epidemiologice au grupat cartofii în categoria „alimentelor vegetale mai puțin sănătoase” și au asociat consumul lor cu creșterea în greutate și un risc crescut de diabet de tip 2. Cercetările arată că un model alimentar sănătos, care include cartofii, reduce greutatea corporală și moderează răspunsul glucozei din sânge.
Valoarea acestei cercetări constă în faptul că densitatea energetică ridicată și mărimea mare a porțiilor sunt factorii determinanți ai consumului excesiv de energie. O dietă cu densitate energetică scăzută reduce în mod involuntar caloriile, iar strategiile de stil de viață care duc la schimbarea involuntară a comportamentului au o șansă de succes, deoarece reglarea are loc sub nivelul conștient. Obezitatea și diabetul de tip 2 sunt foarte răspândite în Louisiana, dar mesajele simple de a mânca mai puțin nu par să funcționeze la nivel global.
sursa: medicalxpress.com