Cartea Apocalipsa este ultima carte a Noului Testament. Autorul acestui text apocaliptic se numește "Ioan". Ca rezultat, mulți creștini crezând că acesta este Apostolul Ioan. Cu toate acestea, cercetătorii moderni au exprimat, în general, un punct de vedere diferit.

Martin Palmer, teolog și cercetător în domeniul Religiei, și-a împărtășit propriile opinii cu privire la  "Apocalipsa" la BBC Radio 4.  El susține că omul care a scris textul, numit și Ioan, era un creștin exilat care se prefăcea că este unul dintre discipolii lui Iisus.  

El a spus: "Tradiționaliștii cred că această poveste a fost scrisă de Ioan Evanghelistul, iubitul discipol al lui Iisus Hristos – de aceea acest text a fost permis să fie inclus în Biblia". "Dar aproape sigur e scris de cineva, extrem de nemulțumit, care a fugit pe Insula Patmos. Această persoană era o figură minoră în biserică". 

Palmer a explicat apoi cum acest om a fost în stare să înșele biserica pretinzând că este altcineva. Textul indică faptul că Ioan era pe Patmos, o insulă grecească, unde a fost exilat ca urmare a persecuției anti-creștine a împăratului roman Domitian.  Se spune că el a scris despre Apocalipsa – ultimul capitol al lumii – ca rezultat al acestei nemulțumiri. 

Justin Champion, lector  la Royal Holloway College, Universitatea din Londra, detaliază: "Este o lucrare literară incredibil de fantastică și puteți găsi orice doriți".  "De asemenea, oferă o viziune foarte puternică și uneori obscură asupra modului în care lumea a sosit acolo unde este și unde va merge".  "Dacă credeți că această carte este despre viitor, atunci trebuie să continuați să o citiți", notează express.