Update: La puțin timp după ce Guvernul anunța că organizația condusă de Alexandru Cumpănașu a devenit consilier oficial pentru gestionarea fondurilor UE, cabinetul Orban s-a răzgândit. Acum spun că acestă propunere „va fi reconsiderată”, motivul fiind că „în constituirea acestui organism au fost preluate propuneri care nu au fost actualizate în acord cu standardele asumate”.

Toate acestea în condițiile în care se cunoșteau problemele lui Cumpănașu.


 

Știrea inițială: Organizație lui Alexandru Cumpănașu, Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), a fost desemnată de premierul Ludovic Orban membru într-un organism consultativ care va sfătui Ministerul Fondurilor Europene în legătură cu realizarea și implementarea programelor din fonduri UE în viitorul buget al Uniunii Europene (perioada 2021-2027).

Comitetul pentru Parteneriatul cu Mediul de Afaceri care este un organismul consultativ a fost creat prin decizia 223 din 27 aprilie 2020 a premierului. Din Comitet mai fac parte organizații recunoscute de business, precum Asociația Constructorilor de Automobile din România, Asociația Română a Băncilor, Camera de Comerț și Industrie a României, Coaliția pentru Dezvoltarea României ori Consiliul Investitorilor Străini, dar și Academia Română. Organismul va fi condus de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Cooptarea organizației conduse de Cumpănașu într-un organism creat de guvern vine pe fondul acuzațiilor DNA privind fraudarea de către acesta a fondurilor europene. Dar fostul candidat la prezidențiale a fost recuperat și de ministrul de Interne, Marcel Vela, care l-a primit în ianuarie 2020 și i-a preluat ideea implementării unui Telefon Verde prin care elevii să poată sesiza, anonim, nereguli petrecute în școli.

Alexandru Cumpănaşu, fost candidat la prezidenţiale, a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, scrie g4media.ro.

Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Cumpănașu a derulat, în ultimii ani, mai multe programe, pe bani mulți, de la stat.