Carnea de porc se scumpește înaintea Crăciunului! Cât ajunge un kilogram de carne românească

Carnea de porc se scumpește înaintea Crăciunului! Cât ajunge un kilogram de carne românească Carne de porc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mesele de sărbători ale românilor vor fi mai scumpe în acest an. Creșterea prețului la energie, dar și alți factori au determinat crescătorii de porci să majoreze prețul. Până în acest moment, carnea românească de porc a înregistrat o creștere cu 2 lei pe kilogram, iar acest trend ascendent va continua până de Crăciun. Din păcate, scumpiri sunt înregistrate în toate segmentele de producție alimentară.

Românii vor avea în continuare parte de scumpiri, iar mesele de Crăciun ar putea fi destul de costisitoare. Producătorii anunță majorări de preț din cauza creșterii prețului la energie electrică, gaze și combustibil. Carnea de porc, unul dintre cele mai cerute alimente din această perioadă, a început să înregistreze scumpiri, iar acestea vor continua până în luna decembrie.

Nu doar creștere prețului la energie a dus la majorări în ceea ce privește prețul cărnii de porc. Un factor important este și numărul mare de cazuri de peste porcină africană semnalate în ultima perioadă în România. Reducerea loturilor de animale a venit simultan și cu cheltuielile pentru întreținerea lor.

Majorările vor continua până în decembrie, iar estimările arată că un kilogram de carne românească de porc ar putea ajunge la 20 de lei. Creșterile semnificate de preț au început în luna noiembrie, fiind înregistrate deja creșteri cu 2 lei per kilogram, notează B1.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adrian Bența, analist economic, a vorbit despre această situație și a precizat faptul că vorbim despre scumpirile sezoniere. Carnea de porc suferă cele mai mari majorări în preajma Crăciunului și a Paștelui, perioade în care cererea este mult mai mare, iar vânzările cresc considerabil.

"Din punctul meu de vedere este o creștere sezonieră, nu este una permanentă, cu excepția creșterilor de cheltuieli care sunt normale, generate, pe de-o parte, că o mare cantitate din această carne este provenită din import și s-a devalorizat leul, iar al doilea, avem o creștere a cheltuielilor cu transportul, generate de prețul la combustibil, generate de faptul că s-au depreciat marile lanțuri de distribuție", a explicat expertul care a estimat inflaţia pentru alimente între 8 şi 10 %.

Scumpirile nu sunt înregistrate doar în ceea ce privește carnea de porc. Din cauza majorării prețului la energie electrică, gaze și combustibili, producătorii din toate domeniile sunt nevoiți să ridice prețurile la alimente pentru a putea face față cheltuielilor. Laptele, ouăle, produsele de panificație, carnea, legumele și fructele vor continua să înregistreze scumpiri.