Vești de coșmar pentru Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc

Vești de coșmar pentru Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Carnea de porc se va scumpi în următoarele luni, spre nemulțumirea români. Prețul acestui produs este mai mare și în alte țări din Europa. Puțini își vor mai permite să-l cumpere de Crăciun sau Revelion.

Carnea de porc se va scumpi în următoarele luni în România, dar și în alte țări din Europa. Specialiștii au declarat că prețul ar putea crește cu 10-15% până de Crăciun și Revelion. Puțini români își vor mai permite să cumpere carne ca anii trecuți. Principalul motiv pentru care carnea de porc a ajuns să coste până la 30 de lei pe kilogram este din cauza costului crescut la cerealele și alimentele pentru animale. Și scumpirile la energie electrică și carburanți au contat.

„Având în vedere faptul că importăm foarte multă carne de porc, vă daţi seama că imediat preţurile se aliniază la partea de cerere şi ofertă pe plan european”, a declarat Ioan Ladoși, de la Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România.

O altă probleme este că sunt din ce în ce mai puține vânzări, în special în piețe. Un vânzător a declarat că românii nu prea mai cumpără carne de porc, chiar dacă este românească.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vânzările sunt slabe. Cel mai mult în weekend. Sâmbăta-duminica. Colaborăm cu Piteşti, abatorul de la Bascov. E carne românească, întotdeauna am avut carne românească", a declarat un vânzător.

Carnea de porc se scumpește. Prețuri mari de Crăciun și Revelion

Sursa foto Arhiva EVZ

De ce se scumpește carnea de porc

Un kilogram de pulpă de porc costă 30 de lei, iar un kilogram de pulpe de pui ajunge la 16 lei. Nu doar consumul este mai mic, ci și producţia. O altă problemă este că România importă 80% din carnea de porc. Ministrul Agriculturii speră ca țara noastră să nu mai fie nevoită să cumpere carne din altă parte.

„Datele clare sunt la INS. Între 70 și 80% se importă carne de porc care intră în procesare. De aceea, am lansat în România și sunt în stadiul de construcție 56.000 de locuri de cazare în sectorul suin în reproducție. În 2 ani de zile vom produce 1,8 milioane de purcei în România, lansăm încă 100.000 de locuri de cazare pentru a produce încă aproape 3 milioane, cu locurile de cazare existente vom produce în următorii 4 ani aproape 7,8 milioane de purcei în România”, a declarat ministrul Agriculturii.

Și Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc a declarat că România a vorbit importurile cărnii de porc.

„Având în vedere faptul că importăm foarte multă carne de porc, vă daţi seama că imediat preţurile se aliniază la partea de cerere şi ofertă pe plan european. Ne aşteptăm să plătim şi mai mult pentru carnea de porc, până în decembrie”, a declarat Ioan Ladoşi, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România.