Carnea de pasăre, în topul preferințelor românilor. Cu cât a crescut producția

Carnea de pasăre, în topul preferințelor românilor. Cu cât a crescut producția

Românii sunt mari consumatori de carne de pasăre. Cifrele emise de Institutul Național de Statistică pentru anul 2018 o confirmă.

În 2018 s-au înregistrat creşteri semnificative ale ponderii producţiei de carne de pasăre (+3,9 puncte procentuale). De asemenea, s-au înregistrat scăderi ale ponderii producţiei de carne de porcine (-3 pp), de bovine (-0,8 pp) şi de ovine şi caprine (-0,1 pp).

În ceea ce privește greutatea animalelor şi păsărilor destinate sacrificării pentru consum, pentru anul 2018, raportat la 2017, a crescut cu 12,4% la păsări, a scăzut cu 5,5% la porcine şi cu 4,1% la bovine şi a rămas constantă la ovine şi caprine.

Producția de lapte, în creștere

De asemenea, producţia totală de lapte pentru 2018 a fost cu 0,2% mai mare față de 2017; producţia de lână a crescut cu 4,2%, iar producţia de ouă a scăzut cu 4,7%.

Producţia de lapte de vacă (inclusiv pentru consumul viţeilor) în anul 2018 a fost de 40,475 milioane de hectolitri, cu 90.000 de hectolitri (+0,2%) peste nivelul anului precedent. Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+4,8%), Centru (+3,0%), Sud-Est (+0,7%) şi Sud Muntenia (+0,6%), iar scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-28,5%), Nord-Vest (-3,1%), Nord-Est (-0,6%) şi Vest (-0,4%). 

Ne puteți urmări și pe Google News