Evenimentul Zilei > Social > Carne de curcan infestată cu gripă aviară, retrasă din magazine
Carne de curcan infestată cu gripă aviară, retrasă din magazine

Carne de curcan infestată cu gripă aviară, retrasă din magazine

Mai puțin de 40  de kilograme de carne de curcan dintr-un lot provenit dintr-o fermă din Ungaria pusă sub interdicție după ce aici a fost depistat un focar de gripă aviară, au fost retrase din magazine, conform reprezentanților ANSVSA. În România au ajuns 17.065 de kg carne și organe de  curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie, de la ferma respectivă, confom unui avertisment lansat pe 17 ianuarie de Comisia Europeană. Acestea au fost importate prin intermediul unor unități din județul Bihor.

Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar.

Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe. Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.

”Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat. Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg”, transmite ANSVSA.