Evenimentul Zilei > Actualitate > CAREUL INFRACŢIONAL dintr-un oraş din Moldova i-a uimit până şi pe procurorii DNA. Nici n-o să-ţi vină să crezi de la ce a început TOTUL
CAREUL INFRACŢIONAL dintr-un oraş din Moldova i-a uimit până şi pe procurorii DNA. Nici n-o să-ţi vină să crezi de la ce a început TOTUL

CAREUL INFRACŢIONAL dintr-un oraş din Moldova i-a uimit până şi pe procurorii DNA. Nici n-o să-ţi vină să crezi de la ce a început TOTUL

Un oraş din judeţul Iaşi a rămas fără “pilonii” de conducere în urma unei anchete DNA. Anchetatorii au trimis în judecată mai mulţi funcţionari din linia întâi a Hârlăului, într-un dosar de corupţie, abuz în serviciu şi luare de mită.

Primarul Constantin Cernescu, viceprimarul Florin Ţăpuşă, şeful Ocolului Silvic Ioan Amariei (toţi trei sub control judiciar), dar şi şeful Poliţiei, Dumitru Simionescu, Pavel Dulgheru, fost angajat al Gărzii Forestiere Suceava, şi Mihai Vatavu, fost şofer personal al lui Amariei au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Lista este completată de angajaţi ai Primăriei Hârlău: Dumitru Marian, Vasile Gheorghiţeanu, Constantin Curcă, Amelia Sava, informează Ziarul de Iaşi.

Infracţiunile de care cei mai sus menţionaţi se fac vinovaţi sunt: luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi instigare la fals intelectual.

Ancheta a debutat după ce, Ioan Amariei a fost reclamat că a solicitat de la un afacerist trei uşi de garaj, precum şi neplata unei lucrări executate la casa sa. Totul în schimbul derulării unui contract încheiat de instituţia publică la care lucra. Procurorii mai notează că, ulterior, Amariei ar mai fi cerut şi 10.000 de lei.

„În perioada septembrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeaşi calitate, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că a dispus şi a determinat mai multe persoane, printre care şi pe inculpatul Cojocaru Constantin, să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară. Acţionând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu de 15.228,73 lei Direcţiei Silvice Iaşi, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos “, au precizat procurorii.

Implicaţi în această acţiune şi, totodată, şi beneficiari sunt şi primarul Cernescu, dar şi şeful Poliţiei din oraş, Dumitru Simionescu. În dosarul primarului din Hârlău mai apare şi acuzaţia conform căreia, acesta şi-ar fi constrâns un subaltern să întocmească în fals un proces-verbal de recepţie pentru o lucrare de alimentare cu apă ce de fapt nu era finalizată. Pagubă primăriei se ridică astfe la suma de 2.500 de lei. 

„În cursul anului 2015, inculpatul Ţăpuşă Florin a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de viceprimar al oraşului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt a două societăţi comerciale, s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele firmelor şi a efectuat plăţi către angajaţi“, au mai arătat procurorii, citaţi de Ziarul de Iaşi.