Care sunt șansele să atingă România imunitatea de turmă

Care sunt șansele să atingă România imunitatea de turmă

Conform țintelor stabilite de Guvern, România ar fi trebuit să ajungă la 5 milioane de persoane vaccinate anti-covid, cu măcar o doză, până la 1 iunie.

În data de 19 mai a fost depășit pragul de 4 milioane de persoane imunizate și de atunci și până acum abia s-au mai adunat 457.688. În ritmul în care merge vaccinarea, Executivul va rata și cea de-a doua țintă de persoane vaccinate: 10 milioane până la 1 august.

Ritmul vaccinării anti-covid este clar pe o pantă descendentă. Din 15 mai, când au intrat în vigoare mai multe măsuri de relaxare, și până acum, numărul persoanelor imunizate cu prima doză a scăzut constant: de la aproape 52 de mii a ajuns la puțin peste 15 mii. Guvernul va rata și cea de-a doua țintă de 10 milioane de persoane vaccinate măcar cu prima doză. Aceasta ar putea fi atinsă abia în februarie anul viitor, estimează medicul și cercetătorul Octavian Jurma. El spune că, din cauza noilor tulpini, care sunt cu mult mai infecțioase, pragul minim necesar imunității de turmă prin vaccinare nu mai este de 50% ci mai degrabă spre 70 și chiar peste pentru a putea opri pandemia.

Avem un trend clar descendent cu prima doză, ceea ce înseamnă targeturile asumate cu prima doză nu vor fi atinse. Ținta de 10 milioane cu cel puțin o doză vaccinată va fi atins cel mai devreme în luna februarie 2022 dacă continuăm în acest ritm. Problema cea mai mare e legată de cât de multă protecție ne oferă la nivel de populație. Cei care se vaccinează vor fi protejați de formele grave și de moarte, deci nu vor participa la "loteria" din toamnă în care se vor extrage decesele, din păcate, și cazurile grave internate la ATI de care lumea crede că a scăpat și din cauza felului în care se exprimă autoritățile, ca și cum pandemia a trecut și a rămas așa o problemă pentru ăștia din occident care-s mai fraieri decât noi.

(...) Imunitatea de turmă nu o vom atinge anul acesta cu ritmul de vaccinare de la acest moment și din păcate tot scade. Cel mai devreme, pragul acela minim de 54% din populație vaccinată, și să nu ne imaginăm că vom fi protejați, va fi atins în februarie 2022.

Noi știm cu cât o tulpină este mai infecțioasă cu atât pragul trebuie să fie mai ridicat. Acest prag de 60% era valabil pentru tulpina generică cu care a debutat pandemia de acum un an. Noile tulpini sunt aproape cu 200% mai infecțioase ceea ce face ca pragul să fie mai degrabă spre 70 și chiar deasupra pentru a putea opri pandemia".

Articol de Eliza Casandra

Sursa: Rador/RFI

Ne puteți urmări și pe Google News