Care sunt asemănările dintre Viktor Orban și Nicolae Ceaușescu. Comparația realizată de Zoltan Tibori Szabo

Care sunt asemănările dintre Viktor Orban și Nicolae Ceaușescu. Comparația realizată de Zoltan Tibori Szabo Sursă: Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Declarațiile recente rasiste ale lui Orban îi accentuează asemănarea cu Nicolae Ceaușescu, care i-a împărtășit nativismul, ultranaționalismul și antisemitismul, aversiunea față de democrație și înclinația pentru reabilitarea criminalilor de război. Profesorul Zoltan Tibori Szabo de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a analizat care sunt asemănările dintre cei doi.

Faptul că Viktor Orbán este Nicolae Ceaușescu de astăzi nu este o concluzie nouă. În urmă cu 10 ani, disidentul maghiar László Rajk a inventat fraza într-un articol publicat în cotidianul francez Le Monde. El susținea că Orbán este un „dușman al Ungariei” și un „dușman al Europei”. Mai mult decât atât, a asemănat regimul lui Orban cu cel al lui Nicolae Ceaușescu.

O privire mai atentă la declarațiile și acțiunile provocatoare recente ale lui Orbán aduce în prim plan această comparație între prim-ministrul Ungariei și nonconformistul comunist român care a fost înlăturat de la putere și apoi executat. Orbán se opune sistematic și sabotează partenerii și aliații aleși în mod liber, la Bruxelles și Washington. El susține că este singurul apărător al civilizației occidentale împotriva imigranților „non-europeni”, a „amestecului de rase”, a „ideologiei de gen” și a „valorilor post-occidentale”.

Relațiile lui Viktor Orban cu Vladimir Putin

Idila lui Orbán cu Vladimir Putin, prin care subminează atât UE, cât și NATO, seamănă puternic cu cea a lui Ceaușescu, care a sfidat CAER, grupul statelor comuniste vasale URSS și Pactul de la Varșovia pentru a se alia cu China comunistă. La fel ca Ceaușescu, care s-a prefăcut că sprijină Vietnamul în războiul său împotriva SUA, Orbán susține doar cu vorbe Ucraina, în timp ce, de fapt, se poziționează de partea Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult decât atât, Ceaușescu, care era un antisemit, a negat că românii au participat la Holocaustul din România și i-a epurat pe evrei din conducerea Partidului Comunist Român. Totuși, el a cultivat legăturile cu Israelul din pragmatism rece, din recompensă financiară și pentru că a crezut în clișeele antisemite despre dominația mondială evreiască.

Orbán organizează campanii antisemite, falsifică istoria nazistă și colaboraționistă a Ungariei. În plus, el subminează sau sabotează toate instituțiile și proiectele educaționale legate de Holocaust din țara sa. În același timp, se preface că este cel mai mare apărător al evreilor maghiari.

Ceaușescu și Orbán, cunoscuți ca politicieni fasciști

Din punct de vedere economic, Orbán încearcă să joace Rusia și China împotriva SUA și Europei. Subliniază  nevoia urgentă a Ungariei de acorduri financiare cu acestea. La fel ca Ceaușescu, Orbán declară că este împotriva oricăror blocuri economice, deși, uneori, Ceaușescu pare ușor mai rațional decât Orbán. Fostul președinte comunist a cumpărat centrale nucleare canadiene la prețuri rezonabile pentru țara sa, pe când Orbán plătește în mod deliberat prea mult pentru una rusească.

În ceea ce privește educația, atât Ceaușescu, cât și Orbán sunt foarte asemănători. Naționalismul, șovinismul, xenofobia, cultul strămoșilor „puri” au fost/sunt valorile prioritizate și cultivate de aceștia. Ceaușescu a tăiat accesul poporului său la publicațiile occidentale, iar Orbán a dat afară din țară o universitate occidentală, înlocuind-o cu una chineză.

În domeniul sportului, liderii au excelat. Atât Ceaușescu, cât și Orbán au construit stadioane foarte mari în satele lor de origine, fără nicio relație cu nevoile și realitățile locale. Amândoi și-au asigurat exacerbarea importanței rădăcinilor lor prin asigurarea unui loc pentru echipele lor locale în primele ligi naționale.

Va fi sfârșitul lui Orban precum cel al lui Ceaușescu?

După toate probabilitățile, Orbán nu va sfârși ca Ceaușescu, în fața unui pluton de execuție. La un moment dat, el va trebui să aleagă între o închisoare maghiară sau o mutare definitivă în Brazilia, Turcia sau Rusia. Faptele sale vor lăsa o pată pe Ungaria pentru o lungă perioadă de timp. Totuși, va lăsa o urmă și în lumea occidentală, dacă nu se va ridica decisiv și urgent împotriva lui.

Soluția pentru această situație este o operație radicală. Ungaria și prim-ministrul său trebuie să fie îndepărtați și pedepsiți pentru faptele lor. Comisia Europeană ar trebui să penalizeze încălcările repetate ale regimului Orbán ale criteriilor politice pe care se bazează aderarea la UE. Marile companii occidentale, în special cele din Germania, ar trebui să își reconsidere în mod clar investițiile în Ungaria.

Acest limbaj al răspunderii, al responsabilității și al presiunii este singurul limbaj pe care Orbán, care a distrus mass-media liberă din Ungaria, sistemul său de justiție independent, precum și sistemul său democratic de control și echilibru, îl va înțelege. În caz contrar, modelul său antidemocratic se va răspândi, destabilizând mai întâi vecinii săi, explică  Zoltan Tibori Szabo de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj într-o analiză publicată de cotidianul israelian Ha’aretz, informează G4media.