Instituția care l-ar putea sancționa pe Viktor Orban pentru declarațiile rasiste la Tușnad. Totul stă la mâna PSD şi PNL
- Antonia Hendrik
- 15 august 2022, 11:41
Alexandru Muraru, deputat PNL, a anunțat că a sesizat oficial Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la discursul rasist al președintelui Viktor Orban de la Băile Tușnad, iar tragerea la răspundere rămâne în mâinile acestei instituții unde PNL şi PSD au majoritatea.
„Declarațiile care fac apel la puritate rasială sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, a declarat Alexandru Muraru.
În sesizarea sa, liberalul a explicat faptul că „imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declaraţii, ci la fapte care sunt circumscrise Codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acţiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tuşnad”.
PSD şi PNL dețin majoritatea în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
Tragerea la răspundere a premierului ungar Viktor Orban pentru declaraţiile rasiste de la Băile Tuşnad se află în mâinile CNCD, instituţie condusă de PSD şi PNL deoarece au majoritatea, iar o eventuală sancţionare ar fi una formală.
Alexandru Muraru: „O declaraţie din discursul d-lui Viktor Orban care în mod clar exprimă o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie şi care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice, este următoarea:
De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur şi simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, se arată în sesizarea liberalului.
Ce spune Asztalos Csaba despre citarea lui Viktor Orban
Asztalos Csaba, care în repetate rânduri a refuzat autosesizarea, a precizat că va avea loc citarea lui Viktor Orban, ca în fiecare caz ajuns pe masa CNCD, însă a menţionat că premierul Ungariei nu ar putea fi sancţionat din cauza unei imunități jurisdicționale.
„Colegiul director se va pronunţa şi vedem ce soluţii mai sunt”, a declarat Asztalos Csaba
Un fost membru al CNCD a declarat pentru Adevărul, sub anonimat, că interpretarea lui Asztalos Csaba e „profund subiectivă” şi reprezentantul UDMR se află în eroare.
„Declaraţiile premierului Ungariei pot fi evaluare şi pot fi sancţionate, pentru că nu e cazul de vreo imunitate diplomatică. Nu vorbim de vreun caz penal, ci intră pe contravenţie. Fie că vrea, fie că nu vrea preşedintele Colegiului, CNCD trebuie să facă analiza dosarului în maximum 90 de zile de la sesizare şi să prezinte soluţia”.
Cine sunt membrii din cadrul CNCD
PSD are patru persoane pe care le-a susținut pentru ocuparea acestor funcţii. Este vorba despre Cristian Jura, Horia Grama, Adrian Diaconu şi Radu Babuş.
Horia Grama a fost deputat timp de două mandate (2008-2016), iar din 2020 e membru al CNCD, Adrian Diaconu, tot după aproape două mandate (2012-2020) a ajuns la CNCD, în timp ce Radu Babuş este ultimul fost ales social-democrat (2012-2020) în conducerea instituţiei, în iunie 2022.
PNL are două reprezentante în conducerea CNCD, Maria Moţa şi Claudia Sorina Popa. Celelalte trei persoane sunt o reprezentantă a USR, una din partea ONG-urilor şi reprezentantul UDMR prin persoana lui Asztalos Csaba, informează adevarul.ro.