Care este obiceiul zilnic care reduce riscul apariției demenței
- Dosofteea Lainici
- 11 septembrie 2022, 09:17
Știm cu toții că trebuie să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi pentru a avea niște dinți strălucitori. Cu toate acestea, noi dovezi au sugerat că un anumit obicei poate fi mai eficient în prevenirea unor afecțiuni a dinților.
Folosirea regulată a aței dentare împreună cu periajul vă poate ajuta să preveniți șansele de a dezvolta demență, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii finlandezi au descoperit că persoanele care suferă de boli ale gingiilor și pierderea dinților aveau aproximativ o cincime mai multe șanse de a se confrunta cu demența.
În prezent, există 944.000 de persoane cu demență în Marea Britanie, iar acest număr va crește, potrivit Alzheimer's Research UK. Boala debilitantă provoacă o pierdere treptată a memoriei și a altor funcții cognitive, cum ar fi confuzia și pierderea simțului umorului.
Experții de la Universitatea din Finlanda de Est, Kuopio, au sugerat că periajul regulat și folosirea aței dentare, în special la vârsta mijlocie, ar putea fi eficiente în prevenirea bolii. Se crede deja că igiena orală deficitară crește riscul apariției unui număr de probleme de sănătate, de la cancer la boli de inimă.
Studiile anterioare au găsit o legătură și între boala gingiilor și Alzheimer. În timp ce unii cercetători au spus că bacteriile despre care s-ar cunoaște că ar cauza boala gingiilor - F. nucleatum - ar putea fi implicate în cauzarea bolii Alzheimer. Dar chiar și în acest nou studiu, nu există nicio dovadă concretă că sănătatea orală precară cauzează demența.
Legătura s-ar crea prin faptul că persoanele care suferă de demență uită să se spele pe dinți în stadiile incipiente ale bolii, au spus cercetătorii. Cele mai recente cercetări, din Jurnalul Societății Americane de Geriatrie, au reunit date din alte 47 de studii care au analizat asocierea dintre declinul cognitiv sau demență și sănătatea orală.
Reducerea șanselor de demență
Academicienii au investigat impactul bolii gingiilor - uneori cunoscute sub numele de parodontita - asupra creierului. Parodontita apare atunci când placa se acumulează între dinți și lasă gingiile roșii, umflate și dureroase. Poate fi prevenită prin periaj și folosirea regulată a aței dentare între dinți, fiind locul unde se acumulează cea mai mare parte a plăcii.
Cercetătorii au descoperit că boala gingiilor crește șansele de demență cu 21%. Ei au analizat impactul pierderii dinților, care este adesea cauzat de boala gingiilor. Pierderea dinților poate crește șansele de demență cu 13%, arată studiul.
În ciuda acestui fapt, el a subliniat importanța „monitorizării și managementului sănătății orale în contextul prevenirii demenței”. Riscul de demență se poate acumula de-a lungul vieții și este parțial determinat de genetică, care nu poate fi schimbată. În general, puteți reduce șansele de demență ținând o dietă sănătoasă, făcând exerciții fizice, renunțând la fumat și limitând alcoolul, potrivit The Sun.