La sondajul realizat în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, nu mai puţin de 93.532 de români au răspuns la întrebări privind siguranţa şi calitatea vieţii din oraşele şi cartierele în care trăiesc.

Iţcani redă o imagine dezolantă, cu multe clădiri părăsite. Doamna Geta, care lucrează la un bar din zona gării, admite că este un cartier rău famat: 

„Muncesc aici de 17 ani şi pot spune că Iţcani e periculos, însă nu într-un asemenea hal încât să fie declarat cel mai nesigur din ţară. Pe vremuri, romii se băteau şi făceau scandal, iar lumea se temea. Acum, mulţi dintre ei au ajuns la puşcărie ori au plecat din ţară. Eu seara închid uşa barului şi servesc pe geam, pentru a evita incidentele. Un chioşc de pâine din apropiere a fost spart de trei ori în ultima lună”. Trei angajaţi de la CFR spun că n-au mai fost incidente grave aici, de când s-a închis Gara Iţcani”, declară doamna Geta pentru adevarul.ro

“Rata infracţionalităţii în zona cartierului Iţcani nu este una peste media oraşului”, afirmă Ionuţ Epureanu, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. “Ultima infracţiune gravă cu violenţă a fost înregistrată în urmă cu trei ani”, adaugă Epureanu. 

Cartierul Ferentari se situează pe locul 14 în topul nesiguranţei

Cele mai sigure cartiere din ţară sunt, conform studiului, Nicolae Grigorescu (Cluj-Napoca), Otopeni (Ilfov) şi Aviaţiei (Bucureşti). Topul celor mai nesigure cartiere este deschis de Iţcani (Suceava), urmat de Brestei (Craiova) şi Alecu Russo (Bacău). 

Cartierul bucureştean Ferentari, vestit pentru infracţionalitatea ridicată, ocupă locul 14 în această ierarhie. La nivelul oraşelor, Oradea are cel mai ridicat grad de siguranţă, urmat de Braşov şi Cluj-Napoca. Capitala României se clasează abia pe poziţia a noua. Oraşele cel mai puţin sigure sunt Alexandria, Suceava şi Satu Mare.