Cardurile de credit prind la români

Cardurile de credit prind la români

Acest produs bancar a înregistrat cea mai importantă cerere în primele trei luni.

Dintre toate tipurile de credite acordate populaţiei, cererea pentru cardurile de credit a cunoscut cea mai importantă creştere în primul trimestru din 2008, arată rezultatele unui sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) în rândul celor mai mari bănci de pe piaţa autohtonă. Împrumuturile contractate pentru finanţarea consumului domină împrumuturile acordate populaţiei.

În primele trei luni, cererea de credite de consum s-a înviorat. Aceasta, după ce scăzuse în ultimele trei luni din 2007. Valoarea împrumuturilor de consum a crescut în ultimele trei luni din 2007 cu aproape 10%, până la aproape 60,4 miliarde de lei. Bancherii se aşteptau ca şi în al doilea trimestru al acestui an cererea de credite de consum să rămână ridicată. Ce aduce creditul la purtător Principalul avantaj este că posesorul are acces oricând la creditul aprobat. Alte avantaje: perioade de graţie care pot ajunge până la 60 de zile în cazul sumelor cheltuite la comercianţi, bonusuri exprimate în puncte sau reduceri în anumite magazine, restaurante. Aceasta este lista cu principalele beneficii pe care le poate aduce un card de credit standard.

Cardurile de credit sunt emise de bănci sau de instituţii financiare nebancare, sau de acestea împreună cu alte organizaţii - hipermarketuri, mari lanţuri de magazine. Băncile emit şi carduri de credit gold, care sunt destinate clienţilor cu venituri mari.

Acestea vin la pachet cu mai multe beneficii: asigurări, înlocuirea cardului în regim de urgenţă în cazul în care este pierdut chiar şi în străinătate, sau de livrări gratuite de flori şi aranjamente florale în ţară. În acelaţi timp, „preţul“ este pe măsura beneficiilor. Dobânzile anuale efective percepute în prezent la cardurile de credit emise în lei pleacă de la 20%. Costurile efective percepute de bănci la creditele de consum sunt mai mici, plecând de la circa 14%. EFECTE BNR: criza externă are şi beneficii Criza financiară internaţională nu a avut un impact negativ, până în prezent, în România, care ar putea chiar beneficia de această situaţie prin diminuarea expansiunii creditului, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Până în acest moment, sunt tentat să spun că impactul crizei financiare internaţionale a fost unul pozitiv, pentru că pe termen lung se poate diminua expansiunea creditului“, a spus Isărescu. Una dintre principalele griji ale BNR este viteza cu care creşte volumul creditelor.

AVANS PIB, peste estimări „Dacă vrei viteză mai mare, nu forţezi un motor care nu poate duce mai mult, pentru că obţii mai mult fum“, a comparat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avansul PIB cu funcţionarea unui motor. El a afirmat că există riscul ca avansul economiei în acest an să depăşească estimările, dar a spus că acesta ar trebui să se bazeze pe sporirea productivităţii. În primul trimestru, PIB a crescut cu 8,2%, depăşind estimările.

Ne puteți urmări și pe Google News