Cardiologii explică legătura între hipertensiune arterială și demență. Cauze și simptome

Cardiologii explică legătura între hipertensiune arterială și demență. Cauze și simptome Sursa foto: Pixabay

În literaratura de specialitate demența este definită ca boală neurodegenerativă care afectează în primul rând abilitățile cognitive. Deși nu pare, această afecțiune este accentuată de o altă patologie, hipertensiune arterială. Mai multe informații în acest sens aduce cardiologul Eduard Malev, care a explicat legătura dintre cele două.

Legătura dintre hipertensiune arterială și demență

Medicul a explicat că o hipertensiune arterială netratătă accentuează riscul apariției demenței. Cardiologul a evidențiat că hipertensiunea constituie mai degrabă o consecință a unei moșteniri genetice. În multe cazuri, dacă nu chiar majoritatea dintre ele afecțiunea amintită nu are simptome specifice.

Eduard Malev a abordat simpomele neconvențiionale generate de hipertensiune arterială. Specialistul a subliniat că acestei afecțiuni îi sunt atribuite o multitudine de simpome. Cel mai frecvent este iritabilitatea crescută. Undeva la 30-40%  dintre pacienții care suferă de hipertensiune arterială nu manifestă niciun simptom.

Legătura între demență și hipertensiune arterială

Sursa foto: Robert Kneschke | Dreamstime.com

Afecțiuni adiacente

În continuare medicul cardiolog a explicat care sunt semnele principale care semnalează prezența hipertensiunii arteriale. „Senzație de oboseală seara, dureri de cap, iritabilitate, dureri de ochi – acestea sunt semnale la care ar trebui să fii atent”, a subliiat dr. Malev. Cifrele presiunii de pe tonometru indică, de fapt, viteza sângelui în organism.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Când sunt mari, atunci să știți că vasele noastre sunt primele care suferă. Hipertensiunea îi face susceptibili la ateroscleroză”, a mai spus cardiologul. Eduard Malev atrage atenția că ficatul și creierul hipertensivilor sunt vulnerabile. În lipsa unui tratament adecvat un caz de hipertensiune arterială se transformă în encefalopatie, demență, accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Legătura între demență și hipertensiune arterială

Sursa foto: Arhiva EvZ

Hipertensiune arterială, simptome

Cardiologul recomandă monitorizarea constantă a tensiunii arterială și apelarea ajutotului de specialitate chiar de la primele simptome. În linii mari primele simptome se manifestă prin: durere pulsantă periodică în regiunea occipitală; creșterea tensiunii arteriale; greutate și zgomot în cap; greață, amețeli, vedere încețoșată; insomnie, suprasolicitare emoțională; palpitații, dificultăți de respirație la mișcare și în repaus; umflare, tremur și amorțeală a membrelor; durere surdă în regiunea inimii; umflarea feței, retenția de lichide, informează doctorulzilei.ro.

Hpertensiunea arterială este cauzată de factori comuni precum: obezitate, diabet zaharat, boli de inimă, sedentarism colesterol rdicat, consum excesiv de sare, stres mental sau emoționa, depresie cronică.