Evenimentul ZileiSocialCardinalul Reinhard Marx i-a oferit demisia Papei Francisc. Ce l-a împins să facă acest gest

Cardinalul Reinhard Marx i-a oferit demisia Papei Francisc. Ce l-a împins să facă acest gest

Cardinalul Reinhard Marx i-a oferit demisia Papei Francisc. Ce l-a împins să facă acest gest
Șeful Bisericii Catolice din Germania și-a oferit demisia Papei Francisc într-o mișcare explozivă declanșată de criza abuzurilor asupra minorilor.

Cardinalul Arhiepiscop de München Reinhard Marx spune în scrisoarea de demisie adresată Papei Francisc: „Fără îndoială, acestea sunt vremuri de criză pentru Biserica din Germania”.

Aşadar, șeful Bisericii Catolice din Germania Reinhard Marx s-a oferit să demisioneze din funcția de Arhiepiscop de München, spunând că poartă o parte din „responsabilitatea pentru catastrofa provocată de abuzurile sexuale” a oficialilor bisericii.

El afirmă că Biserica se află într-un „punct mort” și că reputația episcopilor din Biserica Catolică a fost distrusă

Cardinalul este critic în mod deschis față de cei din Biserică care „refuză să accepte că există o responsabilitate comună” pentru criză. „Prin a păstra tăcerea, a neglija să acționez și a mă concentra asupra reputației Bisericii, m-am făcut personal vinovat și responsabil”.

„Este important pentru mine să împărtășesc responsabilitatea pentru catastrofa abuzurilor sexuale comise de oficialii Bisericii din ultimele decenii”, i-a scris cardinalul Reinhard Marx Papei Francisc într-o scrisoare trimisă pe 21 mai și publicată vineri. „Investigațiile și rapoartele din ultimii zece ani au arătat în mod constant că au existat multe eșecuri personale și greșeli administrative, dar și eșecuri instituționale,” se mai arată în scrisoare.

Papa Francisc nu a acceptat încă demisia lui Marx, iar arhiepiscopului i s-a spus să rămână în funcție până la luarea unei decizii

Potrivit unei declarații a arhiepiscopiei din München se menționează, de asemenea, că Marx „a luat în considerare în mod repetat demisia din funcție în ultimele luni”.

„Este dureros pentru mine să asist la daunele grave aduse reputației episcopilor în percepția ecleziastică și laică”, spunea Marx în scrisoare. „Simt că prin păstrarea tăcerii, prin lipsa de reacție și prin faptul că m-am concentrat prea mult pe reputația Bisericii, m-am făcut personal vinovat și responsabil”.

Decizia cardinalului Marx de a demisiona va crește presiunea asupra altor prelați care au fost în centrul atenției în ultimii ani

Vestea vine ca urmare a îngrijorărilor din rândul credincioșilor germani provocate de abuzurile sexuale. Săptămâna trecută, Papa a trimis doi episcopi străini la Arhidieceza de Köln, cea mai mare din Germania, pentru a investiga cazurile de abuz.

În 2018, un raport al Bisericii Catolice din Germania confirma „cel puțin” 3.677 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor de către clerici, petrecute între anii 1946 și 2014. Raportul, care a analizat datele strânse în decurs de 4 ani, a arătat că victimele erau în mare parte băieți, dintre care mai mult de jumătate aveau vârsta de 13 ani sau mai puțin. Cel puțin 1.670 de clerici au fost implicați.

La un summit Vatican care a avut loc în februarie 2019, Marx a recunoscut că documentele care ar fi putut conține dovezi ale abuzurilor sexuale au fost distruse sau niciodată întocmite, scrie thetablet.co.uk.

Accesează: