Papa Francisc a identificat „spirala morţii şi a distrugerii”. Anunţul anului la Vatican. Suveranul Pontif a mai spus că pierderea vieţilor nevinovate în acest conflict este „teribilă şi inacceptabilă”. În opinia liderului Bisericii Catolice, soluţia pentru dezamorsarea tensiunilor trebuie să apară cu ajutorul comunităţii internaţionale.

Papa Francisc subliniază că doar aşa s-ar putea termina acest „crescendo de ură şi violenţă care constituie o rană gravă pentru fraternitate, dificilă de vindecat dacă nu se fac eforturi pentru dialog”. „Numeroase persoane au fost rănite şi mulţi nevinovaţi au murit. Printre ei, există şi copii şi acest lucru este teribil şi inacceptabil”, a declarat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a identificat „spirala morţii şi a distrugerii”

„Îmi pun întrebarea: unde vor duce ura şi răzbunarea? Credem cu adevărat că vom construi pacea distrugându-l pe celălalt?”, a completat liderul de la Vatican în Piaţa Sfântul Petru. Totodată, acesta a lansat „un apel la calm şi la cei care au responsabilitatea de a înceta zgomotul armelor şi a lua drumul păcii, şi cu ajutorul comunităţii internaţionale”.

De asemenea, înainte de tradiţionala rugăciune duminicală Angelus, Papa Francisc a oficiat o slujbă specială pentru Myanmar. Astfel, el a repetat apelurile pentru încetarea vărsării de sânge în această ţară confruntată o reprimare violentă a civililor de către un regim militar. Papa a transmis poporului din Myanmar să nu-şi piardă speranţa.

Amintim că aproximativ 3.000 de rachete au fost lansate în mai puţin de o săptămână din Fâşia Gaza spre teritoriul Israelului. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii armatei din Ţara Sfântă. Pe fondul loviturilor lansate de Hamas, Israelul a bombardat masiv enclava palestiniană.

„Hamas desfăşoară un atac foarte intens”

„Hamas desfăşoară un atac foarte intens în termeni de cadenţă şi de tir”, a declarat generalul Ori Gordin într-o informare pentru presă. „Peste 1.000 de rachete care urmau să cadă asupra zonelor locuite au fost interceptate (n.r. – de luni, când au început luptele)”, a afirmat şi ministrul Apărării, Benny Gantz.

În cursul dimineţii, israelienii au anunţat că au vizat 90 de poziţii ale Hamas şi ale Jihadului islamic, al doilea grup armat din enclavă. S-a aflat că domiciliul lui Yahya Sinwar, şef al biroului politic în acest teritoriu palestinian, a fost vizat de una dintre rachete. Totuşi, nu se ştie dacă acesta se afla în casa bombardată. Palestinienii au transmis că tirurile israeliene au lăsat în urmă 181 de morţi, între care 52 de copii. Au fost şi 1.200 de răniţi în Fâşia Gaza, sub blocadă israeliană de aproape 15 ani.

De cealaltă parte a graniţei, zece persoane au fost ucise în Israel din cauza rachetelor trase din enclava palestiniană. Conflictul a început după rachetele trase de Hamas asupra Israelului, în „semn de solidaritate” cu manifestanţii palestinieni şi sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană din Ierusalimul de Est. Familiile palestiniene au fost ameninţate că vor fi expulzate în beneficiul coloniştilor israelieni în acest sector palestinian ocupat de Israel de peste 50 de ani.