Carasul de Dunăre înoată până la Obor

Carasul de Dunăre înoată până la Obor

Pescăriile sunt pline de marfă proaspătă. Oferta cea mai bogată o găsiţi în pieţe, unde preţurile bat supermarketurile.

Caraşi graşi ca în Piaţa Obor din Bucureşti nu găseşti nicăieri. Aduşi direct din Dunăre. Nici hamsii mai ieftine nu sunt pe undeva. Scrumbia - cea mai bună. Asta strigă comercianţii de peşte din hala pieţei, locul în care se bulucesc pensionarii la prima oră să ia pulsul preţurilor. Cozi la toate magherniţele, unde-s preţurile mai mici şi peştele dă din coadă pe stratul de gheţă se negociază intens şi cu strigături.

Cel mai căutat e carasul proaspăt, de Dunăre. Orice vânzător ai întreba, toţi spun că peştii sunt abia scoşi din plasa pescărească. Oamenii se îndoiesc câteodată, mai dau un tur de piaţă, mai cumpără o ridiche, apoi aruncă din nou întrebarea: "Dom’le, e chiar de la Dunăre?". Aşa muşti momeala în Piaţa Obor. Ca strategie de marketing, comercianţii mai aleg să tranşeze "monştrii" de peste zece kile chiar în faţa clientului, de-ţi ajung solzii pe haine. Marfă proaspătă, clienţi mulţi înainte de Florii, când e dezlegare la peşte. Cumperi 10 kg sau doar 100 de grame, nu primeşti în veci bon de la casa de marcat.

"Fructele de mare fac sânge roşu"

La "Mache", o tarabă cu peşte proaspăt şi congelat, fructe de mare şi bibani sălbatici, bătrâneii întreabă ruşinos de-o caracatiţă care se scaldă în gheaţă. Până să le răspundă gestionarul, trei chinezi pun mâna pe ea, o bagă în pungă şi-o aşază pe cântar. Din ochi, are cam un kilogram jumate.

"Cu dezlegările astea la peşte, se mai fac nişte bani. La sfârşit de săptămână, mai avem noroc cu chinezii, cu thailandezii, cu ăştia de mănâncă ciudăţenii. Fac coadă la fructe de mare. S-au mai învăţat şi românii să cumpere, că fac sânge bun, roşu, dar tot slăbuţ".

Falimentul supermarketurilor: prospăturile din piaţă

Comerciantul Cezar Militaru s-a lăsat de munca în televiziune pentru pescărie. De la Buftea s-a mutat, acum doi ani, în Piaţa Obor. "Mi-a plăcut munca asta. E un hobby din care nu se câştigă mare lucru, dar dacă ai fler de vânzător, ajungi să trăieşti decent". În Obor, spune el, vânzarea se împarte într-o lună în două perioade - "pensie" şi "după pensie".

Prima e atunci când e vânzoleală mare în piaţă şi mai faci nişte înacasări care să-ţi permită să rulezi nişte bani, a doua e timpul mort la tarabă. În perioada asta, are nevoie cam de patru gestionari. Vara nu merge treaba şi-ar putea sta toţi acasă. Militaru face afaceri cu naşul său, Radu Manolache. Aduc marfă numai din Grecia. Preţurile din piaţă, spun ei, sunt date de creşterea monedei euro. Aşa ajunge bibanul de mare mai scump decât bibanul românesc.

Militaru spune că cel grecesc e mai bun, că are carnea mai fragedă şi că e la fel de proaspăt. Peştele îl cumpără direct din Salonic, din năvoadele pescarilor. Cu fructele de mare dă însă lovitura. "40 de lei kilogramul de creveţi e puţin. Carnea de scoică e 27, caracatiţa e 60".

Mai spune că piaţa aproape a falimentat supermarketurile, pentru că, până la magazin, marfa trece prin mâna multor distribuitori, care provoacă "explozia" preţurilor. Printre clienţii pe care i-a fidelizat, spune el, sunt şi patronii de restaurante care au renunţat la produsele congelate pentru prospăturile lui din Obor.

COMPARAŢIE

De unde cumperi peşte ieftin

Ne puteți urmări și pe Google News