Evenimentul Zilei > Sport > Carantina a lovit puternic o echipă de rugby. De peste 100 de zile jucătorii nu s-au întors acasă
Carantina a lovit puternic o echipă de rugby. De peste 100 de zile jucătorii nu s-au întors acasă

Carantina a lovit puternic o echipă de rugby. De peste 100 de zile jucătorii nu s-au întors acasă

Manuma Samoa, echipă profesionistă de rugby, se află departe de casă de circa 104 zile.

Formația din Samoa a plecat la drum încă din data de 23 februarie, iar de atunci, jucătorii și staff-ul nu au reșit să se întoarcă la casele lor. Manuma Samoa și-a părăsit insula din Pacific pentru un meci din deplasare, programat la Perth, în Australia, dar care ar fi trebuit să aibă loc acum mai bine de 100 de zile.

Însă, în drum spre casă, au fost nevoiți să intre în carantină în Noua Zeelandă, dar au fost apoi blocați atunci când țara lor de origine și-a închis granițele în întregime.

În Auckland (Noua Zeelandă), echipa a trăit într-un ansamblu bisericesc timp de trei luni, unde cei 20 de jucători au fost nevoiți să împartă aceeași cameră. Deși acum s-au întors în Samoa, ei sunt la jumătatea unei carantine de două săptămâni, iar jucătorii încă nu și-au văzut familiile.

„Când am ajuns în Noua Zeelandă era vară. Când am plecat era iarnă”, a spus Hari Junior Narayan, analistul video al ehipei Manuma Samoa, pentru BBC. Primul joc al lui Manuma Samoa din sezonul Global Rapid Rugby a fost pe 14 martie, astfel că echipa a părăsit Samoa în 23 februarie.

Au avut un cantonament de două săptămâni în Auckland, au jucat jocul la Perth, apoi au planificat să zboare acasă prin Auckland, la timp pentru a se pregăti pentru un meci acasă la Apia, pe 21 martie.

Dar în timp ce echipa juca la Perth, guvernul din Samoa a făcut un anunț. De la ora 08:00, la 15 martie, a spus guvernul, oricine călătorește în Samoa dintr-una din 33 de țări trebuie să petreacă două săptămâni în auto carantină înainte de a pleca.

Australia a fost țara 33 pe listă. La 24 martie, guvernul samoan a anunțat că, începând cu 26 martie, „toate călătoriile internaționale către și din Samoa cu avionul au încetat”. Echipa nu a putut părăsi carantina până la 30 martie.

Autoritățile ne amânau mereu. Întâi au zis că poate în aprilie ar fi posibil un zbor spre casă, apoi 19 mai, apoi 22 mai, apoi 29 mai”, spune Tuala Pat Leota, managaerul echipei.

În urmă cu o săptămână, jucătorii au putut părăsi cantonamentul din Noua Zeelandă. După ce au ajuns în Samoa, au intrat din nou în carantină, de unde vor ieși abia peste o săptămână și abia atunci vor fi încheiat drumul spre casă. (FOTO: BBC)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.