Capete noi de acuzare pentru Assange, fondatorul Wikileaks, în SUA: coordonarea influenței în alegerile americane din ambasada Ecuadorului la Londra. Pulsul planetei

Capete noi de acuzare pentru Assange, fondatorul Wikileaks, în SUA: coordonarea influenței în alegerile americane din ambasada Ecuadorului la Londra. Pulsul planetei

Postul american de televiziune de știri CNN a dat publicității o analiză completă a activităților lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat în 2012 pentru aproape 7 ani ca să fugă de acuzațiile de asalt, viol și alte infracțiuni sexuale în Suedia.

Assange era deja urmărit în SUA pentru publicarea materialului clasificat extras de Chelsea Manning, fostul angajat al NSA. Materialul publicat de Wikileaks a dus la distrugerea de cariere politice, de înalți funcționari și diplomați, în partea telegramelor diplomatice, iar pe componenta militară, a dus la pierderi de vieți omenești americani și străini în Afganistan și Irak.

CNN a adus în prim plan - în ajunul audierii consilierului special Robert Muller III în Congres, în fața comitetelor selectate de supraveghere a serviciilor de intelligence americane – datele complete din raportul Muller și referirile la rolul Wikileaks, al hackerilor ruși și a serviciilor de informații ruse în alegerile americane. Mai mult, CNN a reușit să pună mâna pe rapoartele a trei firme de securitate private care l-au supravegheat pe Assange în Ambasadă pentru guvernul ecuadorian. Dezvăluirile ridică vălul asupra unora dintre cele mai apărate secrete de către GRU și hackerii săi, de către statul rus, care încearcă să se extragă din responsabilitatea alterării alegerilor americane, dar mai ales asupra modului în care a funcționat centrul de comandă al Wikileaks din Ambasada Ecuadorului din Marea Britanie, până la data ridicării azilului politic și extragerea forțată a lui Assange din Ambasadă la cererea autorităților ecuadoriene.

Materialul este extrem de interesant de citit, cu toate detaliile temporale și cu tentativa ca, de pe camerele de supraveghere și din înregistrarile și rapoartele de securitate, să fie identificați cei care i-au dat lui Assange datele extrase din serverele Comitetului Național Democrat sau din serverul privat al doamnei Clinton, contracandidatul lui Donald Trump. Rezultatul este, pe cât de surprinzător, pe atât de edificator.

Astfel, întreaga coroborare de materiale subliniază foarte clar că Assange a lucrat cu serviciile de informații ruse(cu precădere serviciul militar GRU) în afacerea alegerilor americane. Pe asta se și întemeiază acuzațiile serviciilor de informații americane și ale Raportului Muller că Rusia a fost implicată direct în alterarea alegerilor și opțiunilor publicului american în favoarea lui Donald Trump.

Apoi nici serviciile de intelligence americane, nici cele britanice care au făcut supravegherea constantă din teren, dar nici măcar cele ecuadoriene, inclusiv companiile private angajate formal în supravegherea lui Assange, nici unii nu știu în detalii toate elementele acestei activități care să poată să fie probată dincolo de orice dubiu. Există numeroase elemente concrete, persoane identificate, enorm de multe capete de probă pentru cele susținute de raport, dar nu este un film complet și deplin acoperitor al activităților, persoanelor, demersurilor lui Assange la Londra, în cei șapte ani cât a fost blocat în Ambasada Ecuadorului.

Assange a beneficiat de un număr de privilegii fără egal – suspendate doar în perioada campaniei electorale formale din SUA – care vizau aparatură introdusă în ambasadă, acces neîncrădit și necontrolat la internet de mare viteză și la telefon, ca și ocuparea unui număr de camere unde stătea, introducerea și extragerea fără control a unui număr de persoane în ambasadă, accesul la înalți oficiali ecuadorieni și dominarea, ba chiar terorizarea ambasadorilor Ecuadorului aflați în misiune aici, dar și primirea de pachete de la persoane necunoscute – marscate, cu ochelari negri, complet acoperite de robe negre – prin paznicii ecuadorieni, care nu au putut fi înlocuiți la solicitarea firmelor de pază care au sesizat încălcarea protocolului de securitate al Ambasadei.

Deși monitorizat strict, probându-se legăturile cu hackeri celebri și cu serviciile de informații ruse, Assange a reușit să se sustragă și urmăririi interne în ambasadă prin dispozitive de bruiaj electronic și sonor, prin întâlniri în toaleta femeilor și prin propria rețea de oameni și de dispozitive electronice care ocoleau traseele Ambasadei sau pe cele care erau supravegheate de către britanici. Este clar, dincolo de orice dubiu, Assange a fost implicat direct și în spargerea mailurilor Comitetului Național Democrat, și în cele ale doamne Clinton, și în cele ale consultantului doamnei Clinton, John Podesta.

Mai mult, ancheta consilierului special Robert Muller a validat fără dubii și faptul că Ambasada Ecuadorului la Londra a fost centrul de comandă al războiului cibernetic și informațional ce a determinat ingerința directă în alegerea Președintelui Statelor Unite, în noiembrie 2016. Numărul de vizite, lista formală a acestor persoane, libera trecere garantată tuturor invitaților lui Assange, fără control, extragerea din Ambasadă a echipamentului - inclusiv a peste 100 de hard drive-uri - de către angajații Wikileaks, fără putința de a le controla, toate subliniază și implicarea statului ecuadorian, dar mai ales protecția din partea Rusiei de care a beneficiat Assange.

Propaganda și preluarea întregii acțiuni de către RT, inclusiv întâlnirile fondatorului Wikileaks cu reprezentanții RT la Londra, dar mai ales reacțiile oficialilor ruși după ridicarea azilului și extragerea lui Assange din Ambasadă, au fost probe directe asupra modului de acțiune al combinației GRU-Wikileaks în afacerea alegerilor prezidențiale americane. Azi Assange ispășește un an de închisoare pentru fuga de sub cauțiune și încălcarea condițiilor acordării cauțiunii în Marea Britanie, în timp ce se luptă puternic pentru evitarea extrădării în SUA. Aici sunt multiple acuzații și un proces mamut ce i se pregătește lui și asociaților săi, extrădarea antrenând pentru fondatorul Wikileaks încheierea vieții în închisoare. Pe principiul apărării drepturilor omului, cu precădere al libertății presei, Assange și susținătorii săi ruși încearcă să evite această extrădare și să îl mențină pe Assange în afara Americii. Cu șanse tot mai reduse, dacă nu cumva o operațiune special îl extrage din închisoare și-l transportă la Moscova, alături de Edward Snowden.

Ne puteți urmări și pe Google News