Capcanele de pe șoselele din România. Mulți șoferi apelează la improvizații periculoase ca să treacă de inspecția tehnică

Capcanele de pe șoselele din România. Mulți șoferi apelează la improvizații periculoase ca să treacă de inspecția tehnică Sursa: Linqong | Dreamstime.com

Peste 37.000 de autoturisme au fost verificate în ultimele șase luni de inspectorii Registrului Auto Român. Au fost descoperite improvizații periculoase, dar și defecțiuni care ar fi putut duce în orice moment la un accident.

Pe drumurile publice din România circulă destul de multe mașini care sunt un adevărat pericol și pot provoca în orice moment un accident din cauza problemelor tehnice. Zeci de mii de autoturisme au fost verificate în ultimele luni, iar neregulile descoperite nu au fost deloc puține.

Pericol pe șosele

Peste 37.000 de autoturisme au fost vetificate în trafic de inspectorii Registrului Auto Român (RAR), în ultimele șase luni. Aproape jumătate dintre acestea (45,75%) aveau probleme tehnice care ar fi putut duce în orice moment la un accident grav.

„Cele mai multe neconformități au fost constatate la: stalația electrică de iluminare-semnalizare (28,09%) și emisiile poluante (24,32%).  Probleme la sistemul de frânare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 1.589 de autovehicule. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 2.500 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică, respectiv ITP fals, expirat sau anulat“, se arată în comunicat de presă al RAR.

Nereguli grave

În unele cazuri, improvizațiile care au recurs șoferii i-au șocat pe reprezentanții Registrului Auto Român. Un șofer avea una dintre componentele sistemul de frânare legată cu o colier din plastic. Acestea ar fi putut ceda în orice moment. Un alt conducător auto a folosit spumă pentru a lipi mai multe piese între ele.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2022, au fost aplicate 12.869 de sancțiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de înmatriculare și au fost confiscate 121 de vehicule.

În București și județul Ilfov au fost verificate, în perioada menționată, 2.411 vehicule. Dintre acestea, 79,22% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 593 (24,60%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 18,42% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 11,99 % aveau probleme legate de identificare și 4,65% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în această regiune au fost aplicate 1.745 de amenzi contravenționale și au fost retrase 1.541 de certificate de înmatriculare.