Cannabisul medicinal a fost dezbătut în cadrul Consiliului Științific Antidrog
- Cristian Tănase
- 21 mai 2019, 16:54
Luni, 20 mai, a avut loc reuniunea anuală a Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), eveniment la care au participat membrii acestuia, alături de directorul ANA, comisar şef de poliţie Constantin Negoiţă, şi specialişti ai Agenţiei.
Reuniunea s-a bucurat de prezenţa şi expertiza profesională a academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici - preşedintele de onoare al Consiliului Ştiinţific al ANA, dar și a președintelui în funcțite, prof. univ. dr. Pavel Abraham. Actualul Consiliu reuneşte personalităţi marcante din domeniile medicinii, toxicologiei, sociologiei, psihologiei, criminologiei, ştiinţelor juridice, având rol de validare academică a răspunsurilor instituţionale la problematica drogurilor.
„A fost o onoare pentru mine să fiu alături de academicianul Bălăceanu-Stolnici și de domnul profesor Pavel Abraham în cadrul acestui consiliu. Pe lângă raportul activităților derulate de Agenţie în domeniul drogurilor sub egida Președinției României la Consiliul UE, au mai fost dezbătute și alte probleme, pe diferite teme. Una dintre ele a fost aceea a consumului medicinal de cannabis. Chiar dacă nu am ajuns la o concluzie finalaă, începutul este promițător. Astfel, alături de celelalte insituții ale statului, avem posibilitatea să analizăm mai bine care sunt avantajele și dezavantajele consumului medicinal de cannabis”, a declarat pentru EVZ, directorul ANA, comisar şef de poliţie Constantin Negoiţă.
Celelalte teme dezbătute în cadrul Consiliului Științific au fost:
- prezentarea studiilor care vor fi implementate de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2019 – Studiul privind prevalenţa consumului de droguri în populaţia generală (GPS) şi Studiul privind prevalenţa consumului de droguri în populaţia şcolarizată de 16 ani (ESPAD);
- Cooperarea cu mediul academic în realizarea de studii şi cercetări în domeniul drogurilor;
- Dimensiunea participativă a cercetărilor în rândul consumatorilor de droguri;
- Cercetări interdisciplinare;
- Modalităţile de colaborare cu societatea civilă pentru eficientizarea propagandei antidrog în medii vulnerabile;
- Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind clasificarea internaţională a canabisului;
- Utilizarea medicală a canabisului - Rezoluţia Parlamentului European;
- Aspecte privind regimul juridic al canabisului în UE.
„Subliniind rolul acestui for ştiinţific în girarea rezultatelor studiilor şi cercetărilor realizate de Agenţia Naţională Antidrog, în intervenţiile lor, membrii Consiliului Ştiinţific şi-au exprimat susţinerea faţă de activitatea de cercetare în domeniul drogurilor şi dorinţa de colaborare a mediilor academice din care provin cu Agenţia Naţională Antidrog”, se arată în comunicatul de presă transmis EVZ.