Candidat-surpriză pe listele naționaliștilor germani. E vorba de un manechin evreu care a luptat în armata israelienă

Candidat-surpriză pe listele naționaliștilor germani. E vorba de un manechin evreu care a luptat în armata israelienă

Surpriză mare în alegerile din Germania. Pe listele de candidați ale partidului populist Alternativa pentru Germania se află și Marcel Yaron Goldhammer, în vârstă de 34 de ani, un manechin gay care are dublă cetățenie germană și israeliană și care a servit în armata israeliană,

Marcel Yaron Goldhammer a devenit cunoscut în Germania în timpul unui miting politic care a avut loc la Berlin în luna iunie. Toată lumea a rămas atunci surprinsă că un tânăr care purta o kippah turcoaz lua parte la o adunare a unui partid acuzat de mulți că ar fi xenofob și antisemit. Cu toate astea, Goldhammer a acceptat să intre în lupta electorală, primind poziția a șasea pe listele de candidați depuse de AfD pentru Berlin.

E decis să lupte pentru "unitate, dreptate și libertate"

La mitingul de la Berlin din iunie, Marcel Yaron Goldhammer, le-a promis celor aproximativ 200 de susținători din cartierul Neukolln al Berlinului, că va lupta pentru "unitate, dreptate și libertate". Tânărul știe că are șanse mici să intre în Bundestag, dat fiind că la ultimele alegeri partidul său nu a obșinut decît 4 mandate la Berlin,„Nu este un lucru sigur că voi deveni parlamentar, dar cu siguranță se află în domeniul posibilităților”.

Prezența lui Goldhammer populiste de pe listele AfD nu e singulară, În ultimii ani, tot mai mulți evrei din Europa de Vest s-au alăturat partidelor populiste de dreapta din cauza idealurilor naționaliste ale acestora și a opoziției față de imigrația musulmană. Ei cred că mișcările de stânga amenință viitorul culturii europene, precum și pe cel al minorității evreiești de pe Bătrânul Continent.

Viața i s-a schimbat când și-a dat seama că e gay

Fost susținător al partidului conservator al cancelarului Angela Merkel, Goldhammer spune că a crescut în Germania într-o „casă creștină din punct de vedere cultural”, așa cum a definit-o într-un interviu acordat Agenției Telegrafice Evreiești. Părinții săi lucrau într-o fabrică din Kaiserslautern. Viața sa a luat o întorsătură neașteptată când, la vârsta de 15 ani, a descoperit că este gay.

„Mama mea a suportat greu vestea. A devenit greu să trăiesc în continuare acasă ”, își amintește tânărul evreu, care povestește că a plecat la Berlin, unde și-a finalizat studiile de liceu locuind în niște apartamente puse la dispoziția adolescenților aflați în situații similare.

Voia să-și construiască o carieră ca actor când interesul său pentru religie l-a adus în contact cu o comunitate evreiască reformată. În cele din urmă, a decis să se convertească, finalizând procesul de doi ani în 2005. Când a vizitat Israelul pentru prima dată, Goldhammer s-a „îndrăgostit”. „Știam că vreau să locuiesc acolo.”

În Israel a descoperit „adevărata libertate de exprimare”

A emigrat în Israel în 2013, cu puțin înainte de războiul pe care Hamasul și Israelul l-au purtat în Gaza . Acesta a fost începutul tranziției lui Goldhammer de la CDU-ul lui Merkel spre Alternativa pentru Germania. „Am venit dintr-un loc în care să fii mândru de identitatea ta, dacă este germană, era considerat greșit, într-un loc în care se întâmpla exact opusul, un loc care nu renunța la sine”, spune Goldhammer , care mărturisește că a fost șocat să descopere în Israel „adevărata libertate de exprimare”.

„Sigur, mass-media are preferințele sale, dar toată lumea își poate spune părerea. Nu numai despre politică, ocupație, Hamas. dar și asupra coronavirusului. Acest lucru nu ar fi fost permis niciodată în Germania.”

După ce și-a făcut serviciul militar în unitatea purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului, Goldhammer s-a stabilit la Tel Aviv. Dar partenerul său, un cetățean chinez, a vrut să locuiască în Europa, așa că s-au întors în Germania, unde acum lucrează ca actor și model. La întoarcerea în Germania, Goldhammer a realizat cât de tare s-au schimbat lucrurile după ce Anhela Merkel a lăsat sute de mii de imigranți, mulți dintre ei solicitanți de azil din Orientul Mijlociu și Africa, să intre în Germania. Goldhammer, care nu poartă de obicei kippah, nu a fost ținta niciunui incident antisemit, dar spune că a asistat la discursuri antisemite, în special din partea unor musulmani. A trăit un adevărat șoc când a auzit că Susanna Feldmann, o fetiță evreică de numai 14 ani, a fost violată și ucisă în apropierea Frankfurtului de un solicitant de azil din Irak, în vârstă de 21 de ani. Deși nu s-a stabilit niciodată clar că antisemitismul a fost motivul acestei crime, ea a fost văzută ca simptomatică pentru problemele pe care le implică imigrația în masă din societăți în care violența față de femei și minorități este răspândită.

"Sunt împotriva Islamului politic"

„Am început să văd că prea mulți dintre care au venit nu au nicio dorință de integrare. Dimpotrivă. „Sunt pentru imigrație. Face viața mai interesantă. Îmbogățește societatea. Dar numai dacă se bazează pe apartenență. Dar apartenența este mai dificilă pentru oamenii din Orientul Mijlociu, în special pentru cei care disprețuiesc cultura europeană ”, spune Goldhammer.

Tînărul evreu știe că în AfD sunt probleme."În partidul meu sunt și antisemiți, să nu mă înțelegeți greșit. Dar asya se întâmplă și în celelalte partide germane. Diferența e că din AfD îi dăm afară imediat ce aflăm ”. Goldhammer spune că e de înțeles de ce mulți dintre evreii germani se tem de AfD. „Au trecut printr-o mulțime de traume, la fel și familiile lor, precum și o mulțime de familii germane. Dar asta nu înseamnă că dreapta populistă se înșală automat în privința tuturor problemelor sau este imorală ".

Goldhammer spune că nu este anti-musulman. „Sunt împotriva generalizărilor și a ofensării oamenilor. Islamul are o dimensiune politică și asta este problematic. Dar este, de asemenea, o religie pe care mulți oameni buni o urmează. Sunt împotriva ideologiei islamiste, a islamului politic, dar nu am intenția de a insulta credința sau pe membrii acesteia ”, a spus el.

În anii care au plecării sale, relația lui Goldhammer cu părinții săi s-a îmbunătățit. Nu vorbesc prea mult despre politică și nici despre conversiunea sa la iudaism. „O excepție a fost când am fost circumcis. Mama a fost îngrijorată și m-a sunat să văd dacă mă doare, așa cum fac mamele ”, povestește el râzând.

Își amintește, însă, cu amărăciune că părinții lui nu s-au îngrijorat pentru el în în timpul luptelor cu Hamas. Ceilalți soldați „primeau non-stop telefoane de la familiile lor”, spune Goldhammer. „Asta mi-a arătat diferența mare casre existp între familiile creștine și familiile evreiești, care tind să fie mai apropiate și mai grijulii - poate și din cauza pericolului”, a spus Goldhammer, notează Times of Israel.

Ne puteți urmări și pe Google News