Evenimentul Zilei > Politica > Când vor fi ridicate restricțiile în România. Raluca Turcan, ministrul Muncii, are răspunsul
Când vor fi ridicate restricțiile în România. Raluca Turcan, ministrul Muncii, are răspunsul

Când vor fi ridicate restricțiile în România. Raluca Turcan, ministrul Muncii, are răspunsul

Raluca Turcan, ministrul Muncii din guvernul condus de Florin Cîțu, a anunțat că-și va face vaccinul împotriva noului coronavirus în momentul în care îi va veni rândul. Ea dă asigurări că vaccinul va fi soluția pentru ca oamenii să poată reveni la normalitate. În plus, aceasta a vorbit și despre ridicarea restricțiilor.

Într-o postare pe Facebook, Raluca Turcan a explicat de ce autoritățile au decis ca medicii și cadrele sanitare implicate în lupta cu noul coronavirus să fie imunizate în prima etapă.

„Prima doză de vaccin împotriva COVID-19 a fost administrată astăzi asistentei medicale Mihaela Anghel care, acum 10 luni, prelua primul pacient confirmat din România. Campania de vaccinare începe, așa cum este și firesc, cu oamenii fără de care sănătatea noastră nu ar fi în siguranță. Tot în prima etapă vor fi vaccinați angajații din centrele sociale, iar administratorii acestor centre vor face programarea rezidenților din centre pentru etapa a doua. În cazul beneficiarilor se vor organiza echipe de vaccinare mobile care se vor deplasa pentru a administra vaccinul în locațiile respective”, a arătat Raluca Turcan.

În mesajul postat pe Facebook, ministrul cabinetului Cîțu a arătat că România va primi în jur de 10 milioane de doze de vaccin, suficiente pentru imunizarea celor care optează pentru acest lucru. Ea a atras atenția că este nevoie ca 60 – 70% din populație să se vaccineze pentru ca riscul de îmbplnăvire să se reducă, iar viața să revină la normal.

„Ieri, primele 10.000 de doze de vaccin au ajuns în țară și, săptămânal, vor veni în jur de 140.000 de doze. România va beneficia de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin, iar numărul de vaccinuri este suficient pentru toți cei care optează pentru imunizare. Aș vrea să vă rog să vă gândiți la următoarea chestiune, în afara acestor informații de organizare. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor sanitare, este calea sigură pentru ca viața noastră, a tuturor, să revină la normal. Dar trebuie să fim conștienți de un lucru – dacă 60-70 la sută din populație nu se va imuniza, nu putem spune că riscul a trecut și că restricțiile vor fi ridicate”, a mai scris Raluca Turcan în postarea de pe Facebook.

De ce au fost urgentate procedurile de aprobare

În acest context, Raluca Turcan a căutat să spulbere îndoielile cu privire la eficacitatea și siguranța noului vaccin, arătând că acesta  fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului și Agenția Națională a Medicamentului după ce toate studiile clinice au arătat că este un produs sigur.

„Vaccinul a parcurs toate fazele de testare necesare și a fost omologat atât de rapid pentru că au fost urgentate etapele birocratice, nu cele medicale. Acest vaccin previne boala, previne infectarea cu SARS COV 2 sau limitează o formă severă a bolii. Coronavirusul acesta nenorocit este atât de imprevizibil și evoluează atât de diferit de la o persoană la alta, iar acum poate fi prevenit. Pe cei care au încă îndoieli îi întreb – de ce să nu ne folosim de acest instrument care este vaccinul? Dacă toate testele clinice au fost făcute, dacă medicii de specialitate, medicii epidemiologi și ceilalți, îl fac, noi ceilalți de ce nu l-am face? Avem în sfârșit o soluție ca să ne reluăm viețile așa cum le știam”, a mai scris ministrul Muncii.

Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 – Rovaccinare: www.vaccinare-covid.gov.ro oferă toate informațiile necesare pentru ca fiecare să ia decizia corectă.