Când vom vedea luminița de la capătul tunelului? Alexandru Rafila vine cu vestea momentului

Când vom vedea luminița de la capătul tunelului? Alexandru Rafila vine cu vestea momentuluiSursa: Pixabey

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că numărul cazurilor de Covid va scădea în România, iar luminița de la capătul tunelului s-ar putea s-o vedem începând cu data de 10, 15 februarie.

Alexandru Rafila a dat cea mai bună veste din ultimul moment cu privire la numărul de infectări spunând că luminiţa de la capătului tunelului este mai aproape decât am fi crezut.

Luminiţa de la capătul tunelului o să o vedem în jur de 10-15 februarie, când o se stabilizeze numărul şi o să intrăm pe un trend descendent. Înainte nu cred că se va întâmpla acest lucru. O creștere rapidă se cuplează cu o descreștere la fel de rapidă”, a declarat ministrul Sănătății.

 Alexandru Rafila: Vom avea semnificativ peste 40.000 de cazuri

Alexandru Rafila a mai spus că e posibil ca numărul infectărilor COVID-19 să ajungă chiar şi la 50.000 de pe zi, şi din acest motiv i-a îndemnat pe români să se adreseze centrelor medicale de evaluare încă din primele zile în care acuză simptome ale variantei Omicron.

„Dacă în această săptămână o să avem în jur de 40.000 de cazuri, probabil că nu să depășim 50.000 de cazuri în vârful valului pandemic. Dacă însă în această săptămână vom avea semnificativ peste 40.000 de cazuri, atunci e posibil să mergem puţin mai sus de atât. Sunt observații ale mele şi ale colegilor legat de coeficientul cu care se multiplică cazurile de la o săptămână la alta.

În general, acest coeficient a fost în jur de 1,5 – 1,6. Acum rămână să vedem dacă această săptămână va marca o frânare a creșterii, dacă frânarea creșterii se adeverește, probabil că ne vom stabiliza undeva până la 50.000 de cazuri”, a mai subliniat medicul Alexandru Rafila.

Apel către medicii de familie: Să realizeze testarea propriilor pacienți

„Orice sistem pui la punct din punct de vedere administrativ trebuie să răspundă necesităţii cetăţenilor şi mă refer la medicii de familie care să realizeze testarea propriilor pacienţi, să nu-i trimită la centrele organizate în spitale sau la camerele de gardă, pe de o parte.

Pe de altă parte, oamenii să se prezinte în primul rând la centrele de evaluare care pot să ofere investigaţii şi tratament ambulatoriu, la domiciliu, acelora care au nevoie. Atunci spitalele nu vor fi supraaglomerate. Prezentarea la centrele acestea şi la medicul de familie trebuie să fie cât mai precoce, nu după o evoluţie de 4-5 zile, ci dimpotrivă în prima sau a doua zi de la apariţia simptomelor”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, nemulțumit de medicii de familie: „Există încă reţinere. Important este să-i stimulăm”

„Excludem varianta că nu se pricep. Un test rapid se efectuează cu multă uşurinţă. Cred că sumele sunt absolut acoperitoate pentru realizarea unui test. Avem 3.800 dintre cei 11.000 de medici de familie în momentul de faţă care s-au încris în acest progrma.

Dacă cei 3.800 ar face de exemplu 10 teste pe zi, am avea 40.000 de teste pe care le-ar face medicii de familie. Există încă reţinere.  Important este să-i stimulăm, să îi solidarizăm cu acest efort pe care-l face personalul medical în această perioadă încât să înţeleagă că măcar o lună de acum încolo ar trebui să participe cu tot profesionalismul la controlul acestei pandemii”, a mai concluzionat ministrul Sănătăţii la România TV.