Când va fi inaugurat primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani. În ce stadiu se află lucrarea

Când va fi inaugurat primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani. În ce stadiu se află lucrarea sursa: Facebook

Lucrările la Aeroportul din Brașov sunt aproape de finalizare, astfel că el va putea să devină funcțional începând cu data de 1 noiembrie, după cum au anunțat autoritățile. Este prima construcție de acest gen, din România, din ultima jumătate de secol.

În România a fost finalizată prima construcție a unui aeroport ridicat în ultimii 50 de ani. Acesta se află la Brașov, la o distanță de 9 kilometri de oraș, în apropiere de Tâmpa. Aeroportul va deveni funcțional de la data de 1 noiembrie. Construcția clădirii este terminată. Pista de decolare-aterizare, terminalul, platforma de îmbarcare-debarcare, clădirile auxiliare, instalațiile, racordarea la rețelele de utilități, căile de rulare și drumurile de acces către aeroport sunt de asemenea finalizate. De asemenea, parcarea are stații de încărcare pentru mașini electrice.

Când va fi inaugurat Aeroportul din Brașov

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a vorbit despre faptul că arhitectura construcției onorează multiculturalismul prin inspirațiile luate din modelul cetăților fortificate și bisericilor gotice care se află în Transilvania.

Pe de altă parte, turnul de control se află în stadiu de machetă. Atunci când va fi gata, turnul virtual al aeroportului Brașov va beneficia de camere video, senzori și echipamente de monitorizare și supraveghere de ultimă generație.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, avioanele care vor ateriza sau decola de la Brașov vor fi dirijate de către controlorii de la Arad. Mai precis, în vârful noului turn nu va lucra niciun controlor de trafic, fiind vorba despre unul virtual.

Această soluție de control virtual este o tehnologie revoluționară pe plan mondial și a fost aleasă în colaborare cu Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene, Eurocontrol, potrivit explicației oferite de autoritățile locale din Brașov, conform capital.ro.

Ce spune președintele Consiliului Județean

„Decizia alegerii dotării cu remote tower a fost luată după o analiză complexă făcută de întreaga echipă din care fac parte și ROMATSA și Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Această soluție, care este una avansată poate reprezenta viitorul. (…) Am fost la centrul de dirijare a traficului aerian situat în localitatea Sundsval, de unde sunt dirijate de la distanță patru aeroporturi, dintre care cel mai îndepărtat este situat la peste 1.200 km. Colegii de la ROMATSA și de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română au putut să obțină astfel toate informațiile legate de dirijarea la distanță”, a spus Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, pentru libertatea.ro.