Când s-au îndrăgostit europenii de cafea. Unde au fost deschise primele cafenele

Când s-au îndrăgostit europenii de cafea. Unde au fost deschise primele cafenele

Puțini sunt cei care, în zilele noastre, pot spune că nu beau cu regularitate cafea sau că nici măcar nu au gustat, vreodată, în viață. Cafeaua face parte din viața noastră cotidiană, fiind consumată pentru energia pe care o dă sau pur și simplu din obișnuință. Cofeina, pe care o conție, este un stimulent al sistemului nervos, reduce somnolența și oboseala, ajutându-ne, totodată să gândim mai limpede. Există numeroase tipuri de cafea, în funcție de zona de proveniență și tot atâtea moduri de preparare.

Obiceiul de a consuma cafea pe stradă

În Parisul anilor 1782, consumul de cafea a ajuns la 1.000 de tone pe an. Toată lumea, de la clasele cele mai avute și până la muncitorii săraci își bea, în fiecare dimineață, cafeaua cu lapte care, de obicei era foarte, foarte dulce.

Un cetățean englez aflat în vizită în capitala Franței relata că, într-o ceașcă de cafea, se turna o cantitate atât de mare de zahăr, încât lingurița stătea dreaptă.

Tot din acea epocă datează și obiceiul de a consuma cafea pe stradă, în drum spre muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucrătorii parizieni renunțau la micul dejun în schimbul unei căni de cafea care, la fel ca și în zilele noastre, îi ajuta să se dezmeticească din somn și le oferea energie la muncă.

În fiecare dimineață, în drum spre muncă, își beau cana de cafea cu lapte pe care o cumpărau de la vânzătoare stradale. Acestea țineau băutura în marmite metalice, puse pe cărucioare și o păstrau caldă cu ajutorul unor sobițe. De multe ori, însă, își înșelau clienții amestecând laptele cu drojdie de cafea pe care îl cumpărau de la slujnicele familiior bogate.