Evenimentul Zilei > Economie > Când întră în vigoare. ABONAMENT GRATUIT pe TRENURILE INTERNAŢIONALE
Când întră în vigoare. ABONAMENT GRATUIT pe TRENURILE INTERNAŢIONALE

Când întră în vigoare. ABONAMENT GRATUIT pe TRENURILE INTERNAŢIONALE

Iniţiativa de a acorda un abonament gratuit de tren de o lună, valabil pe liniile feroviare din 30 de ţări europene, pentru fiecare tânăr din Uniunea Europeană care împlineşte 18 ani pentru a vizita Europa este apreciată de Comunitatea Căilor Ferate Europene şi a Administratorilor de Infrastructură (Community of European Railway and Infrastructure Companies - CER).

Iniţiatorului acestui program, eurodeputatul Siegfried Mureşan, a declarat că decizia adoptată în Plenul Parlamentului European a devenit, astfel, una dintre priorităţile bugetului european de anul viitor.

"Mulţumesc Comunităţii Căilor Ferate Europene şi, în special, directorului executiv Libor Lochman, pentru suportul oferit în sprijinirea propunerii mele. CER a înţeles importanţa acestui program şi va fi partenerul nostru în implementarea lui, pentru ca tinerii europeni să aibă posibilitatea de a cunoaşte noi ţări, de a exersa limbile străine pe care le învaţă la şcoală, de a înţelege mai bine valorile pe care se bazează Uniunea Europeană şi de a acumula experienţă internaţională care le va fi folositoare la angajare. Mă angajez ca, de îndată ce această iniţiativă va fi aprobată în bugetul UE, să discut, alături de colegul meu, iniţiatorul programului, eurodeputatul german Manfred Weber, cu reprezentanţii CER pentru găsirea celei mai bune formule de implementare, astfel încât tinerii să poată beneficia cât mai uşor de avantajele pe care acest program le aduce pentru dezvoltarea lor personală şi profesională. Sper, totodată, ca programul nostru să sporească apetitul tinerilor pentru călătoriile cu trenul şi că astfel vom susţine această modalitate de transport', a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Plenul Parlamentului European a adoptat, în data de 15 martie, rezoluţia privind priorităţile politice ale Parlamentului European pentru bugetul anual al UE pe 2018. Rezoluţia a fost aprobată de eurodeputaţi cu 445 de voturi "pentru", 134 voturi "împotrivă" şi 101 abţineri.

Proiectul de rezoluţie a fost dezbătut în plenul Parlamentului European, după prezentarea documentului de către negociatorul-şef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE pe 2018, europarlamentarul Siegfried Mureşan. Acesta a susţinut în cadrul dezbaterii ca priorităţi politice ale bugetului Uniunii pe anul viitor creşterea economică, crearea locurilor de muncă şi asigurarea securităţii la nivel european. Negociatorul-şef al PE pe bugetul UE pe 2018 a explicat că pentru atingerea obiectivelor legate de creştere economică şi crearea de locuri de muncă este nevoie ca UE să investească mai mult în "infrastructură, inovaţie, cercetare".

În cadrul Raportului a fost adoptat şi Programul 'Discover EU', care prevede că toţi cetăţenii care împlinesc 18 ani vor putea beneficia, timp de o lună, de călătorii gratuite cu trenul în toate statele membre ale Uniunii Europene.