Când e Înălțarea Domnului în 2023. Ce tradiții au de respectat credincioșii

Când e Înălțarea Domnului în 2023. Ce tradiții au de respectat credincioșii Sursa: Arhiva EVZ

Înălțarea Domnului 2023 se apropie, iar creștintii pot să respecte o serie de tradiții și superstiții. Ispasul se sărbătorește, în fiecare an, la 40 de zile după Paște.

Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paștele Ortodox. În acest an, sărbătoarea va fi prăznuită de Biserica Ortodoxă pe data de 25 mai. După Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.

O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din perioada 1999-2001, a hotărât ca ziua Înălțării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Pe 25 mai 2023 vor fi pomeniți toți eroii căzuți la datorie și care și-au dat viața pentru țară.

Tradiții de Înălțarea Domnului

De Înălțarea Domnului, creștinii pot respecta și o serie de tradiții. Se spune că în această zi nu este se fac treburi în gospodărie și nu se spală rufe. Cei care fac asta vor avea ghinion. Nu este bine nici să fie ceartă în casă pe 25 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă tradiție importantă spune că în această zi se vopsesc ouă roșii. Este ultima zi în care creștinii pot mânca ouă, deoarece din ziua de Paști până în ziua Înălțării Domnului se ține postul Paștelui, în care se evită consumul de ouă, lactate și carne.

Înaltarea Domnului

Sursa foto: Arhiva EVZ

O superstiție zice că în ziua Înălțării Domnului, creștinii trebuie să împartă ceapă verde și rachiu în memoria celor care au murit pentru a ajunge în Rai. Se mai spune că este bine ca oamenii să poarte la brâu frunze de leuștean pentru a scăpa de boli.

O altă tradiție spune că toți cei care mor în perioada dintre Paște și Înălțarea Domnului pot ajunge în Rai și le pot fi iertate păcatele, potrivit Kanal D.

Înălțarea Domnului la catolici 2023

La catolici, Înălţarea Domnului este un mister de slavă. Această sărbătoare are loc tot la patruzeci de zile după învierea din morţi, ca la ortodoxi. „Înălţarea lui Isus la cer înseamnă sosirea la capătul : prin crucea şi învierea sa Fiul se întoarce la Tatăl. Dar Înălţarea lui Isus marchează şi începutul unui nou drum între oameni. Este drumul Bisericii care continuă drumul lui Isus. Aşadar, evenimentul înălţării lui Isus la cer nu este un adio.

De fapt, Isus îl promite pe Duhul Sfânt, asigurând în felul acesta că rămâne mereu prezent cu discipolii săi în Cuvântul vestit şi în Tainele celebrate. Acesta este drumul Bisericii prin istoria lumii. În consideraţiile care urmează încadrăm tematic lecturile liturgice în convingerea că ele sunt Cuvântul Domnului care pătrunde inimile. Textele şi rugăciunile liturgice prin însăşi forţa lor performantă sunt indicatoare spre cerul lui Dumnezeu.

Ele ne fac să tresăltăm de bucurie sfântă şi să ne desfătăm în aducere de mulţumire, pentru că înălţarea lui Cristos înseamnă şi ridicarea noastră; ne întăresc în speranţa că şi noi, trupul său mistic, vom ajunge, precum suntem chemaţi, la slava în care a intrat el, mergând înaintea noastră”, potrivit Vatican News.